Poliisin peitetoiminnasta tulossa tarkemmat ohjeet

Poliisin peitetoiminnasta on tulossa nykyistä tarkemmat ohjeet lakiin. Asia sisältyy ehdotukseen, jonka oikeus- ja sisäministeriön toimikunta on tehnyt poliisi-, pakkokeino- ja esitutkintalain uudistamisesta.

Esityksen mukaan poliisi ei saa tehdä peitetoiminnassa rikosta eikä aloitetta sen tekemiseen. Rangaistusta ei kuitenkaan välttämättä tule, jos tehtävässä syyllistyy vähäiseen rikkomukseen.

Järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistuessaan poliisi voisi myös tiukoin ehdoin vaikuttaa ryhmän toimintaan esimerkiksi hankkimalla kulkuneuvoja. Luvan peitetoimintaan antaisi pääsääntöisesti tuomioistuin.

Peitetoiminnalla tarkoitetaan työtä, jossa poliisi hankkii tietoa rikoksesta tai rikollisryhmästä soluttautumalla mahdollisimman lähelle kohdetta. Peitetoimintaa käytetään esimerkiksi huumausainerikosten tutkinnassa.

Nykyistä lakia peitetoiminnasta on laajasti kritisoitu liian epäselväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"

Karjalan lennoston sotilasvalatilaisuus järjestetään tänään ilman yleisöä – seuraa tilaisuutta suorana kello 14 alkaen

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Piispa näkee yhteisiä päätöksiä uhmaavassa papissa anarkian vaaran – kirkossa mielipiteet avioliitosta ovat edelleen kaukana toisistaan

STM on tehnyt arviolta 100 miljoonan euron esityksen suojavarusteiden hankinnasta Huoltovarmuuskeskukselle

Poliisi taltutti asemiehen poliisikoiralla Iisalmessa

Ammattikuskit, ydinvoimaloiden huoltajat ja vakavasti sairaat – itärajalta pääsee edelleen painavista syistä läpi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.