Poliisin salaisia operaatioita julki - oikeuden aineistot vuodettu nettiin

Helsingin käräjäoikeuden salaiseksi määräämiä asiakirjoja on vuodettu nettiin.

Aineistossa käydään läpi laajalti Helsingin poliisin sekä keskusrikospoliisin tietolähdetoiminnan toimintatapoja, vankiloiden salassa pidettävää tiedon keruuta poliisille, valeosto- ja peitepoliisikoulutusta sekä yksittäisiin rikollisiin liittyneitä uhkauksia ja poliisin tiedustelutoimia.

Aineistossa mainitaan myös nimeltä esimerkiksi rikollinen, johon KRP on käyttänyt peitepoliisitoimintaa. Asia ei ole ollut koskaan aiemmin julkisuudessa.

Netissä levitettävä aineistoa on hajanaista, koska se perustuu oikeudenkäynnin kuulemisiin, mutta se on hyvin arkaluontoista tarkoilta nimiltään ja etenkin peitepoliisi- ja valeosto-osioiltaan.

Salaiseksi määrättyjä todistajalausuntoja

Vuodettu aineisto on peräisin niin kutsutusta Aarnion pääoikeudenkäynnistä Helsingin käräjäoikeudesta. Helsingin huumepoliisin entisen rikosylikomisarion Jari Aarnion huume- ja virkarikosoikeudenkäynnissä käsiteltiin salassa pidettäviä tietoja poliisin tietolähdetoiminnasta.

Käräjäoikeus julkisti viime joulukuussa tuomiossaan tiedot, että Aarnion rikoskumppaneina tuomitut jengipomo Keijo Vilhunen, Raine Sievälä, Mari Romano ja Seija Kortekallio-Lampi olivat välittäneet myös joitakin tietoja poliisille, mutta lisäksi heidät kaikki tuomittiin myös huumerikoksista.

Oikeus julkisti tuomion julkisena lähes kokonaan, mutta määräsi salaisiksi osioita oikeudenkäynnin kuulemisista, joissa käsiteltiin tietolähdetoimintaan ja muita lain mukaan salassapidettäviä asioita tarkemmin.

Netissä on nyt julkaistu kyseiset salaiset osuudet tekstinä kokonaan. Savon Sanomat on tarkistanut, että kyseiset osat ovat aitoja ja näyttävät vastaavan oheismerkinnöiltään kohtia, jotka on salattu aiemmin julkiseksi tulleesta aineistosta.

Aineistossa mainitaan poliisin tietolähteiksi nimillä myös kaksi rikollista, joiden ei ole aiemmin julkisuudessa kerrottu olevan tietolähteitä.

Taustatietoja aiemmista tutkinnoista

Salaiseksi määrätyissä osissa mainitaan nimillä, keistä etenkin Vilhunen ja Sievälä ovat kertoneet tietoja poliisille.

Aineistossa väitetään esimerkiksi, että Aarnion rikoskumppaneilta hankittiin tietoja etenkin Pihlajamäen hasisliigasta, josta tunnetut rikolliset Raimo Tienhaara ja Timo Hovi tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Vilhusen väitetään kertoneen poliisille tietoja myös esimerkiksi Pähkinärinteen paloittelumurhasta sekä auttaneen poliisia tarkistamaan tietoja Herlinin perijättären kaappaustilanteesta.

Osioissa luetellaan myös useita henkilöitä nimiltä, keiden poliisi oli katsonut liittyvän Tienhaaraan, Romanoon tai United Brotherhood -jengiin jollain tapaa.

Vankilat keräsivät tietoja

Netissä levitettävissä salaisissa osioissa kerrotaan myös, missä paikoissa Helsingin poliisit tapasivat tietolähteitään 2000-luvulla ja miten yhteyttä muuten pidettiin yllä.

Aarnion rikoskumppanina tuomittu Mari Romano myös kertoo vuosien takaisesta tiiviistä yhteydenpidosta Helsingin huumepoliisiin, jonka kanssa hän muun muassa matkaili Hollannissa silloin kuin oli vielä nuorempi ja aktiivikunnossa. Poliisi on edelleen Helsingin poliisin virassa.

Salaisista osiosta ei paljastu mitään merkittävää uutta tietoa Aarnion saamaan tuomioon nähden, mutta niissä kerrotaan nimillä poliisin viime vuosien rikostutkinnoista tarkemmin, keitä kaikkia rikollisia on ollut Helsingin huumepoliisin tutkinnan kohteena ja keitä mahdollisia vinkkaajia asioihin on liittynyt.

Vuodetussa aineistossa on myös poliisin tietolähdetoiminnan asiantuntijan todistajalausunto kokonaisuudessaan.

Lisäksi aineistosta käy ilmi, mitä tietoja vankiloissa on kerätty poliisille luovutettavaksi  - Kuvausta tällaisesta ole aiemmin levitetty julkisuudessa Suomessa.

Tiedossa ei ole, mistä asiakirjat on vuodettu julki. Aiemmin vastaavista vuodoista on käynnistetty rikostutkinta.

Käräjäoikeuden salaiseksi määräämää aineistoa on levitty netissä eri sivustoilla. Savon Sanomat ei julkaise yksilöiviä tietoja, missä aineistoa nimineen levitetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aarnio-oikeudenkäynnissä oli keksittyjä tarinoita: Veiko, rahalavastus ja puhelinten piilopaikka

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset

Kommentti: Aarnio upotti oikeudessa itse itsensä

Aarniolle tuomio myös tietovuodoista - kertoi julkkiksen ja peitepoliisin tietoja eteenpäin

Oikeus: Jari Aarniolle 10 vuotta vankeutta

Tästä on kyse Aarnio-tutkinnassa - viiden vuoden vyyhdistä pian ratkaisu oikeudesta