Poliisin tekemien valeostojen määrä moninkertaistui

Poliisin tekemien valeostojen määrä on moninkertaistunut Suomessa. Viime vuonna poliisi teki noin kolmisenkymmentä valeostoa, kun vielä muutamia vuosia sitten määrä oli muutamia tapauksia vuodessa.

Tarkkoja lukuja poliisista ei kerrota, sillä osa viime vuoden tapauksista liittyy vielä keskeneräisiin esitutkintoihin, eikä salaisten pakkokeinojen käytöstä haluta antaa liian yksilöiviä tietoja.

Valeosto tarkoittaa poliisin tekemää ostoa tai ostotarjousta, jonka tarkoitus on saada esimerkiksi huumeet poliisin haltuun. Valeosto voi koskea myös esimerkiksi rikoksella vietyä esinettä, saatua hyötyä tai todistetta rikoksesta.

Suomessa valeostoja on käytetty kuitenkin useimmiten törkeiden huumausainerikosten paljastamiseen ja tutkintaan.

Valeostojen määrä on lisääntynyt etenkin poliisien tutkiessa anonyymisti tehtävää verkkohuumekauppaa. Yli puolet poliisin tekemistä valeostoista koski viime vuonna verkkorikollisuutta.

Savon Sanomien läpikäymien julkisten asiakirjojen mukaan poliisi on käyttänyt valeostoa sopiakseen tapaamisia nettihuumekauppiaiden kanssa viime aikoina ainakin Kuopiossa, Helsingissä sekä Lounais-Suomessa.

Valeoston käytöstä on ilmoitettava lopulta myös epäillylle itselleen. Siksi asiasta löytyy tieto myös julkitulleista esitutkintapöytäkirjoista.

Rikolliset keräävät tietoa tutkintakeinoista

– Huumausainerikosten toimintaympäristö on muuttunut. Viranomaisten tulee yrittää olla ajassa mukana ja toimia yhtä lailla verkossa kuin normaalimaailmassa, poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta sanoo.

– Valeosto on yksi poliisin käytössä olevista keinoista. Kun keinon käytöstä ilmoitetaan epäillyille ja tietoisuus sen mahdollisuudesta lisääntyy, osa epäillyistä pyrkii varomaan sitä. Toisaalta esimerkiksi telekuuntelu ei ole kokonaan menettänyt merkitystään, vaikka se on ollut käytössä pitkään ja myös tutkinnan kohteet tietävät, että sitä käytetään.

Kun Kuopion tapausta käsiteltiin oikeudessa maaliskuussa, anonyymin Tor-verkon keskustelupalstalla huumeiden myyjät keskustelivat asiasta vilkkaasti. Osa pohti, ottavatko he jatkossa aseen mukaan mennessään tapaamaan tuntematonta huumeiden ostajaa siltä varalta, että heitä vastassa on poliisi.

– Kuulostaa aina huolestuttavalta, jos viranomaisia vastaan varaudutaan aseella. Toisaalta poliisin on aina otettava huomioon se, että rikollisilla voi olla jopa ampuma-aseita. Työturvallisuus on tärkeä muistaa.

Nettikeskustelut myös usein ovat liioiteltuja, kun nimettömänä julki voi kirjoittaa mitä tahansa.

Poliisin ja tullin viime aikojen onnistuneet iskut verkkohuumekauppaan ovat joka tapauksessa aiheuttaneet paljon säpinää. Osa verkkohuumekauppiaista levitti aiemmin väitteitä, etteivät viranomaiset mahda mitään verkossa tehtävälle avoimelle huumekaupalle. Tilanne on osoittautunut aivan toiseksi.

– Verkko on lisännyt huumeiden tarjonnan volyymia. Jossain vaiheessa huumekaupoissa kuitenkin kerrotaan paikka, mistä ostaja voi hakea huumeet, tai siirretään niitä kädestä käteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi sai viime vuonna yli 3000 telekuuntelu- tai televalvontalupaa

Tulli paljasti törkeitä huumerikoksia enemmän kuin koskaan

Poliisin huumerikostutkinta romahti

Tullille oikeus valeostoihin netissä

Poliisi käyttää peitetoimintaa ja valeostoja vuosittain