Poliisin toimista saatetaan käynnistää esitutkinta

Pohjois-Savon poliisin yleisjohtajana viikonloppuna toiminut komisario Jyrki Haapala myöntää, että hän teki päätöksen sulkea osa Kuopion yökerhoista tuntia aiemmin kuin muualla. Kelloja käännettiin tunnilla taaksepäin sunnuntain vastaisena yönä.

– Kun partiot kysyivät minulta tilanteesta, niin tulkitsin lainsäädäntöä pelkästään kellonajan perusteella. Ravintolat ovat eläneet kello 03:30:een saakka jatkoaikaa, ja kello neljältä pitää olla ravintoloiden ovet kiinni. Minulla ei ollut tiedossani tätä Valviran tulkintaa, joten tein päätökseni ainoastaan sillä perusteella, mikä oli todellinen tilanne, Haapala kommentoi.

– Tässä voi todeta sen, että ehkä tiedon pitäisi kulkea viranomaisten välillä paremmin.

Pohjois-Savon poliisilaitos on siirtänyt tapauksen valtakunnansyyttäjänvirastoon. Sen harkittavaksi jää, onko asiassa syytä käynnistää esitutkinta, sillä yleisjohtajana toiminut Haapala toimi vastoin Valviran ohjetta. Poliisilaitoksen sisäisessä käsittelyssä Haapalalle voi seurata "joko virkamiesoikeudellisia tai työnjohdollisia toimenpiteitä".

 

Haapala pohti myös sitä, että "monikohan ekstratuntia olisi tarvinnutkaan".

– Tässä on käynyt vahinko ja sillä selvä. Meidän viranomaisten pitää teroittaa tiedonkulkua keskenämme.

Valviran ohje kuuluu seuraavasti:

"Kesäaikaan siirryttäessä valomerkki on annettava kello 02.30, koska kelloa siirretään tunnilla eteenpäin kello 03:sta kello 04:ään. Anniskelupaikka pitää siis sulkea kellon mukaan. Menetetty tunti saadaan haluttaessa ottaa takaisin talviaikaan siirtymisen yhteydessä, jolloin valomerkki annetaan kello 03.30 vasta siinä vaiheessa, kun kelloa on siirretty taaksepäin kello 04:stä kello 03:een."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi määräsi yökerhot kiinni etuajassa