Poliisin tutkiman taulukaupan varoja tilitettiin lähetystyöhön - pääosa rahoista jäi antamatta

Viranomaiset voivat joutua ottamaan kantaa, miten toimia mahdollisesti rikoksella ansaituilla rahoilla, jotka on siirretty hyväntekeväisyyteen.

Itä-Suomen poliisin tutkimista taidemyyntinäyttelyistä tilitettiin osa myyntituloista Ortodoksisen kirkon kansainväliselle diakonialle ja lähetystyölle Filantropialle.

Näyttelyitä mainostettiin voimakkaasti sillä, että taulujen myyntituloista merkittävä osa menee hyväntekeväisyyteen Syyrian sodan lapsiuhrien auttamiseksi. Näyttelyjen tuloista siirrettiinkin reilut 22 750 euroa Filantropialle kesään 2016 asti. Pieni osa summasta maksettiin järjestölle tänä vuonna.

Viime vuoden näyttelyistä järjestö ei saanut lainkaan tuloja, vaikka näyttelyjärjestäjä oli niin sopinut ja tapahtumien mainoksissa luvattiin niin. Teosten ostajat luulivat auttavansa ortodoksisen kirkon lähetystyötä, mutta tuloja ei tilitetty.

Filantropia on tehnyt asiasta ilmoituksen poliisille. Järjestön mukaan sille on jäänyt maksamatta 43 450 euroa teosten myyntituloja.

Myyntinäyttelyt järjestettiin Valamon luostarissa 2015, Helsingissä, Jyväskylässä, Porissa ja Kuopiossa 2016 ja Tampereella ja Jyväskylässä 2017.

Poliisi epäilee osaa näyttelyissä myydyistä teoksista väärennetyiksi. Jos syyttäjä nostaa syytteen ja oikeus toteaa asian näin, oikeus voi määrätä taulukaupoilla ansaitun rikoshyödyn tuomittavaksi valtiolle.

Tapaus on harvinainen, sillä jos rikoksilla hankittua rahaa siirtää jonnekin, sitä voidaan tutkia rahanpesuna. On hyvin harvinaista, että tällaista rahaa epäillään päätyneen hyväntekeväisyyteen.

Kuopiolaisen myyntinäyttelyjä järjestäneen firman epäiltiin jo aiemmin 2000-luvun alussa siirtäneen varojaan hyväntekeväisyyteen Pelastusarmeijalle noin 100 000 euron arvosta. Hovioikeus hylkäsi silloin kaikki rikossyytteet, mutta totesi erikoiseksi, että konkurssiin ajautuvan yrityksen varoja siirreltiin hyväntekeväisyyteen ja pahennettiin samalla silloin yritysryppään taloudellista tilannetta.

Poliisi tutkii parhaillaan, mihin myyntinäyttelyiden tulot päätyivät.

Poliisi tutkii, väitettiinkö taideteosten arvosta petollista tietoa

Poliisi: Kymmeniä taideteoksia varmistui väärennöksiksi