Poliisin vihapuhetutkintaryhmä tutkii Jukaraisen kirjoittelua

Helsingin poliisilaitoksella toimiva valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä on ottanut Kuopion kaupunginvaltuustoon valitun Markus Jukaraisen (ps.) sosiaalisen median kirjoittelun esitutkintaan. Tutkinnanjohtaja Marko Forss Helsingin poliisista kertoo, että ryhmä kirjasi tapauksesta itse rikosilmoituksen. Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Forssin mukaan tutkinnan kohteena on yksi yksittäinen Facebook-päivitys sekä jotkut Jukaraisen Facebook-profiilissaan julkaisemat kommentit. Forss muistelee, että tapaus tuli poliisin tietoon julkisuuden kautta.

Jukarainen julkaisi huhtikuussa Facebook-sivullaan päivityksen, jossa hän kommentoi Ilta-Sanomien uutista. Uutisessa kerrottiin välikohtauksesta Helsinki-Vantaalla, jossa poliisi talutti irakilaismiehen ulos lentokoneesta.

– Ei muutakun jeesusteippiä suun ympäri ja sitten pamppua ja huolella, Jukarainen muun muassa kirjoitti päivityksessään.

Forss kertoo, että esitutkinta kestää noin muutaman kuukauden. Virka-apua kuulusteluun pyydetään Kuopiosta. Esitutkinnan jälkeen syyttäjä ottaa kantaa siihen, ylittyykö syyttämiskynnys tapauksessa. Jos Jukarainen tuomitaan, hän saa luultavasti sakkorangaistuksen.

– Yksittäisten kommenttien kohdalla rangaistuskäytäntönä on viime aikoina ollut muutamia kymmeniä päiväsakkoja, Forss sanoo.

Kuopion seudun perussuomalaiset päätti tiistaina erottaa Jukaraisen paikallisyhdistyksen jäsenyydestä.

Erottamiseen johtaneita syitä olivat muiden muassa pitkään jatkunut epäasiallinen käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa ja paikallisyhdistyksen vastainen toiminta.

Paikallisyhdistys on myös antanut Jukaraiselle on vuonna 2013 suullisen huomautuksen ja 2016 kirjallisen varoituksen edellä mainittujen asioiden takia.

Jukarainen kertoo, ettei ole kuullut ollenkaan esitutkinnan aloittamisesta. Sen sijaan paikallisyhdistyksestä erottaminen ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Tiesin jo ennen kokousta, että näin tulee käymään.

Jukarainen itse pitää erottamista epäoikeudenmukaisena.

– Myös monet muut ihmiset ovat olleet asiasta järkyttyneitä. Kyllä tästä on täysin tarpeeton ja aiheeton kohu aiheutunut. Kahden lauseen perusteella on revitty niin monta lehtijuttua, että en muista toista tällaista tapausta koko Suomen historiassa.

Jukarainen sanoo, että ei aio luopua paikastaan kaupunginvaltuutettuna.

Savon Sanomat ei ole toistaiseksi tavoittanut perussuomalaisten puoluesihteeriä Riikka Slunga-Poutsaloa kommentoimaan tapausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jukarainen kommentoi erottamistaan Facebookissa: "Kenkää tuli, että heilahti"

Pia Punkki Jukaraisen erottamisesta: "Päätös ei ollut yksimielinen, mutta se oli selvä"

Markus Jukarainen erotettiin Kuopion seudun perussuomalaisista

Jukaraisen kirjoittelu on poliisilla esiselvityksessä

Kuopion perussuomalaisten puheenjohtaja saanut uhkauksia Jukaraisen erottamisen takia

Some-kohun vaikutus: Kuopion perussuomalaiset vaihtoi varapuheenjohtajan

Tutkijat tuomitsevat valtuustoon nousevan Jukaraisen some-kirjoittelun: "Rasistista vihapuhetta"

Uusimmat

Kotimaa

Valkoposkihanhet tulivat kalliiksi – rauhoitettujen lajien aiheuttamista haitoista haettiin toissa vuonna ennätysmäärä korvauksia

Boeing vakuuttaa, ettei Super Hornet ole jäämässä eläkkeelle

Tunteja kestänyt poliisioperaatio Lahden Patomäessä jatkuu – talossa yksi aseistautunut henkilö, sivullisia pyydetään pysymään loitolla

Perustuslakivaliokunta käynnistää esitutkinnan ulkoministeri Haaviston toimista – valtakunnansyyttäjä arvioi esitutkinnan kestävän syksyyn

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta rekkakuskille turvavälin laiminlyönnistä – äkkitilanne johti vastaan tulleen pakettiauton kuljettajan kuolemaan

Pohjois-Savossa kadonnut helsinkiläisnainen seurusteli henkirikoksesta epäillyn miehen kanssa – kaksikko ajeli kesällä pitkin Suomea, mutta mies palasi yksin pääkaupunkiin

Varusmiespalvelun kokeilussa naiset ja miehet voivat majoittua samaan tupaan – kaikkien samassa tuvassa suostuttava yhteismajoitukseen

Kymmenessä turvapaikkapäätöksessä ilmennyt merkityksellisiä puutteita – Migri syynäsi päätöksiä langettavan EIT-ratkaisun takia

Ehdotus vuoden korkeakoulututkinnosta ei saa ministereiltä välitöntä kannatusta

Poliisin aselupahallintoa uhkaa jättiruuhka: Jopa 120 000 ilmoitusta kerralla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.