Poliisin ylijohto tiesi tietolähteisiin liittyvistä ongelmista, vaikka kiisti sen julkisuudessa

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sai tietää lokakuussa 2012, että isoon hasiksen maahantuontiorganisaatioon kiinteästi liittyvä prepaid-puhelinten rinki eli niin kutsutut ”Pasilan miehen” puhelimet olivat Helsingin huumepoliisin käytössä ja ainakin yksi käyttäjistä oli Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio.

Kesällä 2015 eläkkeelle jäänyt Paatero on julkisuudessa toistuvasti kieltänyt tienneensä aiemmin, että Aarnion epäiltiin toimivan tunnettujen huumerikollisten kanssa.

Paatero kertoi esimerkiksi suorassa televisiolähetyksessä sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) kanssa marraskuussa 2013, ettei ole tiennyt ongelmista Helsingin huumepoliisin tietolähteissä.

Keskusrikospoliisin rikosylitarkastaja Heikki Kopperoinen kertoi kuitenkin kuulusteluissaan tutkintaryhmälle, että KRP:n johto järjesti Paaterolle asiasta esittelytilaisuuden 18. lokakuuta 2012.

Kolmen tunnin tilaisuuden aikana Paaterolle kerrottiin hasisliigasta, jonka avainhenkilöitä KRP oli tunnistanut puhelinten perusteella, telekuuntelulla ja tarkkailulla.

 – Asia esiteltiin Paaterolle ja asia luvattiin selvittää. Paateron tapaamisen jälkeen asian selvityksen piti jatkua Robin Lardotin johdolla. Minulta osaltani tilanne päättyi 7.12. jolloin Helsinki myönsi, että kaikki prepaid-liittymät olivat olleet heidän käytössään. Robin ilmoitti silloin, että he jatkavat Helsingin kanssa kahdestaan asian selvittämistä. Koskaan en ole kuullut kuitenkaan ratkaisua, mikä asiaan olisi tullut, Kopperoinen kertoi.

Tilaisuutta isännöivät KRP:n päällikkö Rauno Ranta ja apulaispoliisipäällikkö Tero Kurenmaa, joten Kopperoisen kuulustelukertomukselle on useita korkea-arvoisia todistajia. Kaikilla näillä johtajilla oli myös sama tieto asiasta.

Kopperoinen valittiin myöhemmin Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäälliköksi. Ranta jäi eläkkeelle syksyllä 2013, ja Lardot valittiin Poliisihallituksen poliisijohtajan paikalta KRP:n päälliköksi.

Hasisliigan puhelinyhteydet olivat selvillä vuosia

Uudessa valmistuneessa lähes 7 000-sivuisessa tietolähdetutkinnan esitutkintapöytäkirjassa paljastuu, että KRP tunnisti jo vuonna 2012 ison hasistynnyriliigan epäillyistä jengipomo Keijo Vilhusen ja koko 2000-luvun ajan hasispiireissä toimineen ja poliisin hyvin tietämän Mari Romanon.

Lisäksi KRP oli varma, että Aarniolla olleilla puhelimilla pidettiin yhteyttä leppävirtalaiseen Kortekallion sukuun, vaikka KRP:llä ei ollut vielä silloin varmuutta, kuka sisaruksista liittyi puhelimitse hasisliigaan.

Edesmenneen ison luokan huumekauppiaan Miika Kortekallion lähisukulaisista muutamat ovat olleet kannabisyhdistyksen aktiivisia johtohenkilöitä ja hasiksen kanssa tekemisissä koko 1980–2000-luvun.

KRP:ssä osa oli sitä mieltä, että tuntemattomien prepaid-liittymien käyttäjää olisi tutkittava epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Osa heistä kuitenkin tuli Aarnion kertoman perusteella siihen tulokseen, että Helsingin huumepoliisilla oli käynnissä iso salainen peiteoperaatio hasiksen levitysliigan selvittämiseksi, joten asiaa tulisi katsoa taas läpi sormien.

Kukaan poliiseista ei vieläkään kerro, kuka päätöksen lopulta teki, että Vilhusen, Romanon ja Aarnion käyttöön tunnistettujen puhelinten tutkinta lopetettiin äkillisesti kesken, vaikka Aarnion oli jo paljastettu tekevän yhteistyötä Vilhusen kanssa.

Suomen laki ei salli törkeistä rikoksista epäiltyjen hasiskauppiaiden tekojen katsomista läpi sormien, vaikka he olisivat poliisin apureita. Vain vähäisten asioiden tutkinnan voi lopettaa tai muuta selvittelyä lykätä.

Kaikki kiistävät, että vastuu olisi ollut heillä

Paatero on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Hän sanoi kuulusteluissa, ettei muista enää tilaisuuksia, missä vaiheessa hänelle on kerrottu mitäkin epäilyjä tietolähteistä.

Paatero silti myös kerta toisensa jälkeen johdonmukaisesti kertoi, että hän oli ylijohtaja, jolle asiat esiteltiin ja alaisten tehtävä oli hoitaa heille nimetyt valmistelevat ja valvovat työt.

Esitutkinnassa useat KRP:n ja Helsingin poliisit nimesivät Lardotin henkilöksi, jonka tehtävä oli selvittää Aarnion ”peiteoperaation” laillisuus. KRP ja Poliisihallitus järjestivät asiasta pelkästään kesä–joulukuussa 2012 yhteensä 11 palaveria, jossa asiaa pohdittiin. Kukaan ei tehnyt niissä Aarniosta rikosilmoitusta.

Valtakunnansyyttäjä on nostanut poliisijohtajia vastaan syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Syytteet ovat vanhentuneet viittä vuotta vanhemmista tapahtumista. Oikeudenkäynnissä tullaan vääntämään kättä, kuka löi laimin valvonnan, oliko se vastuutettu jollekin ja onko valvontavastuu vanhentunut kokonaisuudessaan jo vai ei.

Kommentti: Sisäministeriä neuvottiin poliisin sisältä tekemään poliisista rikosilmoitus

Syyttäjien mukaan Aarnio jatkoi huumerikoksia tiedettyä pidempään – Aarnio kiistää hasislähetykset

Paateroa vastaan nostettiin syyte - poliisijohtajille syytteet valvonnan puutteista

Analyysi: Aarnio-vyyhti on hovioikeudessa nyt puolivälissä – syyttäjien lisäkysymykset vieneet juttua

Muistiot paljastavat: Näin poliisijohto sotki valvonnan - luuli ongelmien jo ratkaistun

Kommentti: Korkean profiilin tutkinnasta tuli korkean tason sotku

Uusimmat

Kotimaa

Valiokuntien puheenjohtajuuksista kiinnostava jako: perustuslakivaliokunta SDP:lle, sote-valiokunta keskustalle ja ulkoasiainvaliokunta perussuomalaisille

Nou Hätä -kilpailun voitto Orimattilaan

Rinne: Uskon, että kaikkien puolueiden kesken käydään vielä toinen hallitustunnustelukierros

Isän kuolema lähensi Heikki ja Riikka Herliniä entisestään

Nuori mies löytyi hukkuneena – poliisi pyytää havaintoja tapahtumista

Anu Vehviläinen Ylelle: En lähde mukaan keskustan puheenjohtajakilpaan, riittävä intohimo tehtävään puuttuu

IS: Näitä tavaroita tarttuu kaupoista eniten varkaiden matkaan – kallis ja pieni on suosittua

Lentomatkustajat huomio: näitä asioita lentoaseman turvatarkastuksessa poistetaan eniten matkatavaroista – "Tämä aiheuttaa meille nykyisin eniten kyselyjä"

Aurinkoisella ja lämpimällä säällä on kääntöpuolensa – Kuopion ilmanlaatu on heikentynyt huomattavasti: "Voi aiheuttaa oireita"

Presidentti haluaa tavata puoluejohtajat pikapuolin, vaikka hallitusneuvottelut olisivat kesken

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.