Poliisit esittävät uusien suojavarusteiden hankkimista - järjestöpomo menetti itse kaksi työtoveria

Poliisit haluavat Suomessa parempaa suojaa työhönsä. Poliisit esittävät aiempaa parempien kypärien ja suojaliivien hankkimista kenttätyötä tekeville poliiseille.

Suomen poliisijärjestöjen liitto on jättänyt asiasta aloitteen, jonka mukaan teknisesti nykyistä parempia varusteita ei tarvita heti joka poliisille, mutta niitä tulisi saada mukaan useimpiin partioautoista.

Tarkoitus ei ole linnoittautua suojien sisään, vaan saada nykyaikaiset materiaalit ja tekniset ratkaisut työntekijöiden suojaksi.

– Poliisin tekninen suojautuminen on kehittynyt niin paljon, että poliisin tulisi hankkia parempia kypäriä ja suojaliivejä kuin on nyt käytössä, puheenjohtaja Yrjö Suhonen Suomen poliisijärjestöjen liitosta sanoo.

Huoli poliisien varusteiden tasosta nousi esiin, kun vihtiläismies ampui poliisin kuoliaaksi Vihdissä kesäkuussa.

Viime vuonna Oulussa poliisi pelastui uuden erikoisvarusteisen kypärän ansiosta, kun rikosten takia etsitty mies löi poliisia kirveellä päähän kiinniottotilanteessa. Vastaavaa kypärää ei ole käytössä kaikilla poliisilaitoksilla.

Kyseessä on ammatti, jossa riittää riskejä

Suhonen tietää omakohtaisesta kokemuksesta, miten poliisin kuolema koskee työyhteisössä. Hän on poikkeuksellisesti menettänyt itse kaksi työtoveriaan väkivaltatilanteissa.

– Olin Varkauden poliisissa töissä, kun tuttu poliisi puukotettiin vuonna 1986.

Mielenterveysongelmainen mies puukotti silloin kotihälytystehtävälle hälytetyn konstaapelin.

Kun Suhonen siirtyi poliisiksi Etelä-Suomeen, hän menetti työkaverinsa Järvenpäässä 1994.

– Hän meni vapaa-ajallaan väliin pahoinpitelyyn, kaadettiin maahan ja sai siinä vammoja, joihin menehtyi.

Suomessa on sotien jälkeen menehtynyt virkatehtävissään 20 poliisia. Tapaukset ovat harvinaisia, mutta puhuttavat poliiseja siitä, mitä virkatehtävissä voi tulla vastaan.

– Kyseessä on ammatti, jossa ei voi saavuttaa 100-prosenttista työturvallisuutta koskaan. Parannuksia pitää silti yrittää tehdä.

– Eniten henkilöstö pohtii työturvallisuuden kannalta sitä, mistä asti lähin apu tulee. Poliisin resurssit vaikuttavat suoraan siihen, miten kaukana on lähin tukipartio.

– Poliisien määrä on vähentynyt ja he sijaitsevat entistä keskitetymmin.

– Viime talousarvio oli Suomen historiassa ensimmäinen, johon kirjattiin, että poliisin työturvallisuus saattaa nyt heikentyä pitkien etäisyyksien takia, Suhonen muistuttaa historiallisesta merkinnästä.

Alan työttömyys on poistunut

Savon Sanomat kertoi keskiviikkona, että poliisille on ensi vuodeksi hieman lisärahaa pahimpaan skenaarioon verrattuna. Valtion budjettia väännettiin valmiiksi vielä juuri torstaina.

– Joka tapauksessa poliisin henkilöstön määrä tulee vähenemään, koska uusia poliiseja valmistuu lähivuosina niin vähän, Suhonen huomauttaa.

– Poliisin työttömyys on poistunut. Koulutusmäärät pitäisi saada kuitenkin nostettua vastaamaan poistumaa alalta.

– Poliisien määrän pudottaminen 7 000 ei ole läheskään riittävä palvelujen kannalta.

– Lisäksi on tärkeä muistaa, ettei kansalaisten auttamisen ketju koske vain poliisia, vaan se alkaa hätäkeskuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisit eivät uskalla enää käyttää kaikkia rekisterejä

Poliisin rahoitukseen hätäapua - säästöt käyttöön ja lisärahaa tulossa