Poliisit järjestävät harvinaisen mielenilmauksen

Poliisit, hätäkeskuspäivystäjät ja osa oikeushallinnon työntekijöistä järjestää keskiviikkona harvinaisen mielenilmauksen, kun joukko turvallisuusalan työntekijöitä marssii Helsingissä tuodakseen julki huolensa alaan kohdistuneista säästöistä.

Mielenilmaukseen osallistuu ennakkotiedon mukaan yli tuhat turvallisuusalojen työntekijää. Itä-Suomesta osallistujia on mukana noin 50, joista noin 20 Pohjois-Savosta.

Poliisien huolena on poliisien määrän vähentäminen, työkiireiden lisääntyminen ja sitä kautta myös huoli kansalaisten turvallisuudesta ja omasta työturvallisuudesta.

- Meitä on liian vähän. Se on pääviesti, ylikonstaapeli Severi Savolainen kertoo. Hän on Suomen poliisijärjestöjen liiton yhdysmies Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Poliisit osallistuvat mielenilmaukseen vapaa-ajallaan ja siviilivaatteissa, mutta luvassa on noin kilometrin mittainen sinisiin pukeutunut kulkue Musiikkitalolta Senaatintorille.

Mielenilmauksen tarkoitus on viedä viestiä etenkin poliiitikoille alaan kohdistettujen kovien säästöjen vaikutuksista.

Suomessa on eurooppalaisittain poikkeuksellisen vähän poliiseja suhteessa asukaslukuun. Suomessa yksi poliisimies vastaa 733 asukkaan turvallisuudesta. Euroopassa keskiarvo on 400 asukasta yhtä poliisia kohden.

Lisäksi esimerkiksi syyttäjäpuolella on nostettu esille yt-neuvottelut ja niiden kautta henkilöstön vähentäminen, jos säästövaatimukset pysyvät ennallaan.

Mielenilmaus alkoi keskiviikkona kello 13 ja jatkuu marssin jälkeen toritapahtumalla.

Poliisien julkiset mielenilmaukset Suomessa ovat harvinaisia. Keskiviikon tapauksessa erikoista oli myös se, että anonymous-maskin takana esiintyneitä anarkisteja kokoontui myös paikalle seuraamaan poliisien mielenilmausta.

Anarkisteista osa ilmoitti, että hekin ovat jo huolissaan poliisien määrän vähentämisestä ja valtionhallinnon säästöistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.