Poliisit vastasivat ulkomaalaiselle pitserian pitäjälle: Hoida itse

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan Itä-Suomen poliisilaitoksen partio Iisalmessa menetteli virheellisesti, kun he eivät vastanneet ulkomaalaistaustaisen pitserian pitäjän avunpyyntöön.

Pitseriaan oli yöllä saapunut kolme häiriköivää asiakasta. Pitserian pitäjä kävi pyytämässä apua pitserian ulkopuolella olleelta poliisipartiolta.

Partio oli neuvonnut miestä hoitamaan asian itse.

Kun pitserian pitäjä kertoi sitten pyytävänsä apua hätänumerosta, partio ajoi pois paikalta.

Hätäkeskus hälytti pitserian pitäjän soitosta paikalle toisen poliisipartion auttamaan miestä. Paikalla ei ollut mitään kiireellistä hätää, mutta toiset poliisit poistivat kuitenkin ravintolasta kaksi häiriöksi ollutta henkilöä.

Laitos vastasi, ettei edellytetä englannin ymmärtämistä

Kantelijan mukaan kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän ei saanut apua pyytämällä sitä ravintolan ulkopuolella olevalta partiolta.

Itä-Suomen poliisilaitos puolestaan vastasi, ettei poliisimiehiltä voinut tässä tilanteessa edellyttää englannin kielen täydellistä eikä edes hyvää ymmärtämistä.

Poliisilaitos vetosi siihen, etteivät partion jäsenet olleet kunnolla ymmärtäneet kantelijan puhetta häiriöstä eikä pitseriassa näyttänyt olevan mikään hätänä. Poliisilaitos vetosi siihen, että kantelijan englanti oli todennäköisesti vaikeasti ymmärrettävissä.

Poliisilaitos myös vetoaa, ettei mistään käy ilmi poliiseilla ja kantelijoilla olleen sanaharkkaa.

Kielteisillä kokemuksilla huono vaikutus

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan asiassa olisi ollut perusteltua, että jo ensimmäinen partio olisi selvittänyt asian.

Oikeusasiamiehen mukaan on selvää, että hätäkeskus joutui hälyttämään paikalle toisen partion, vaikka ensimmäinen olisi voinut nousta poliisiautosta, mennä pitserian pitäjän mukaan ja katsoa, mikä paikalla oli hätänä.

Lisäksi ensimmäinen partio oli ilmeisesti ymmärtänyt avunpyynnön, sillä ainakin toinen poliiseista oli yksityiskohtaisesti neuvonut kantelijaa. Kantelijan mukaan hänelle oli vastattu, että hän voisi sulkea liikkeensä ja kertoa asiakkaille, etteivät nämä ole sinne tervetulleita.

Lisäksi partio ylipäätään oli vapaana hälytystehtäviltä valvomassa yleistä järjestystä ja turvallisuutta eli vastaamassa myös kansalaisten avunpyyntöihin.

Jos partio toteaa kielitaitonsa puutteelliseksi, oikeusasiamiehen mukaan heidän tulee itse pyytää avuksi esimerkiksi kielitaitoisempi partio tai tilanteen vaatiessa jopa tulkki.

Oikeusasiamiehen mukaan ylipäätään on huomattava, että lisääntyneen maahanmuuton myötä poliisi kohtaa yhä enemmän muista kulttuureista tulleita henkilöitä. Vaikka luottamus poliisiin on Suomessa korkealla tasolla, monissa maissa poliisiin ei luoteta.

Siksi poliisin puoleen kääntyminen on osoitus luottamuksesta. Kielteiset kokemukset voidaan yleistää koko poliisikuntaa koskeviksi ja kokea osoitukseksi epäasiallisista motiiveista, kuten rasismista.

Oikeusasiamies saattaa tämän kannanoton partion poliisien tietoon vastaisessa toiminnassa huomioon otettavaksi. Asia ei johda muihin toimenpiteisiin.

Asian ratkaisi apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja.

Iisalmen tapaus sattui viime marraskuussa. Oikeusasiamies antoi ratkaisunsa nyt syyskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.