Poliisiylijohtaja kertoi väärää tietoa todistajana

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja poliisijohtaja Tomi Vuori antoivat virheelliset lausumat todistajakuulusteluissa. Asia ilmenee julkitulleesta huumepoliisien virkarikosepäilyjä koskevasta tutkinta-aineistosta.

Paatero ja Vuori väittivät kuulusteluissa, että Kuopion huumepoliisit olivat sekaantuneet tynnyrijutuksi kutsuttuun laajaan hasisvyyhtiin.

Näin ei ollut, vaan johtajat sotkivat tiedot Kuopion poliisien vuoden 2008 luvallisesta huumetutkinnasta uuteen tynnyrihuumetutkintaan.

Tehdyt kovaväitteiset todistajakuulustelut yritettiin sittemmin jättää piiloon tutkinta-aineistosta.

Vuori: Porvoon metsässä

Itse kuulustelupöytäkirjoista käy ilmi, että Paatero väitti Kuopion huumepoliisin olleen Porvoossa liittyen tynnyrijuttuun eli laajaan hasiksen salakuljetustutkintaan.

Kyseisessä tapauksessa Jari Aarnion johtamalla Helsingin huumepoliisilla ja keskusrikospoliisilla tuli rajusti riitaa 2012.

Paateron alainen, poliisijohtaja Vuori kertoi kuopiolaisen huumepoliisin olleen jopa Porvoon metsissä huumetynnyrin takia. Vuori myös kertoi kuulusteluissa, että asia oli tehty salaa alueesta vastuussa olevilta poliiseilta.

Johtajilla oli todistajina velvoite puhua totta. Julkitulleesta esitutkinta-aineistosta ilmenee yksiselitteisesti, että johtajat esittivät kuitenkin virheellisiä väitteitä ja samalla yhdistivät epäilyttävillä väitteillään Kuopion huumepoliisit yhteen Suomen suurimpaan hasistutkintaan.

Samasta aineistosta käy ilmi, etteivät Paateron ja Vuoren väitteet pidä paikkaansa, vaan sen sijaan johtajat sotkivat itse kaksi erillistä tapausta toisiinsa.

Kuopion huumepoliisilla oli 2008 käynnissä laaja huumerikostutkinta, jonka yhteydessä poliisit tarkkailivat myös Etelä-Suomessa liikkuneita epäiltyjä, ottivat heidät kiinni ja paljastivat merkittävän huumeiden maastokätkön. Tähän liittyi myös käynti Porvoossakin.

Tapauksessa Kuopion huumepoliisille ja KRP:lle tuli riitaa tutkintajärjestelyistä. Tutkinta-aineiston mukaan Kuopion huumepoliisit valittivat KRP:n tutkinnanjohtajasta ylemmille tahoille, minkä jälkeen hän uhkasi kostaa asian kuopiolaisille.

Asia kuohui eri tavoin taustalla vuosia. Aarnio-tutkinnan yhteydessä riidat nousivat jälleen esille. Paatero kutsui yhden Kuopion huumepoliiseista Poliisihallitukseen kertomaan tarkemmin huumepoliisien riidoista. Kutsu kävi keväällä 2014.

Paikalla kuulemisessa oli huumepoliisin ja Paateron lisäksi Vuori sekä poliisiylitarkastaja Niina Koivisto. Huumepoliisi kertoi sekä vuoden 2008 tapahtumista, mutta myös muista yhteistyökokemuksistaan KRP:n ja Helsingin tutkintaryhmien kanssa.

Puheet levisivät

Tiedossa ei ole, miten puheet levisivät seuraavina kuukausina. Vuoren mukaan Aarniota ja muita huumepoliiseja tutkinut tutkintaryhmä oli kuitenkin asiassa aloitteellinen ja halusi tapaamisesta muistion kirjalliseksi todisteeksi samoin kuin kuulustella Paateron ja Vuoren.

Niinpä kuukausia myöhemmin ryhmä kuulusteli Paateron ja Vuoren todistajina. KRP:n rikoskomisario meni asiakseen Poliisihallitukseen kirjaamaan Paateron ja Vuoren väitteet kuulustelukertomuksiin.

Tutkintaan otettiin jossain vaiheessa myös muistio, joka oli tehty 1. huhtikuuta olleesta tapaamisesta vasta 11. kesäkuuta.

Vuoren mukaan muistio oli kirjoitettu vasta silloin, koska Koivisto ei ehtinyt tekemään sitä aiemmin.

Tarkat etsinnät poliisiasemalle

Samana päivänä kuin johtajien kuulustelut oli tehty, tutkintaryhmä haki oikeudelta kovia etsintälupia Kuopion poliisiasemalle.

Lupahakemusten perusteina oli Kuopion huumepoliisien virkarikosepäily vuodelta 2012, mutta hakemuksissa oli myös ennen kaikkea lueteltu Aarnioon kohdistuvat kovat epäilyt vakavista huumerikoksista.

Sen jälkeen kaikki Kuopion huumepoliisit kuulusteltiin, kolme pidätettiin pariksi päivää ja neljän poliisit koneet ja huoneet tutkittiin.

Kuulusteluissa selvisi kuitenkin pian, etteivät Kuopion poliisit olleet millään tavoin mukana tynnyriasiassa. Tutkinnanjohtaja totesi siksi pian julkisuuteen, ettei Kuopion huumepoliiseja epäillä osallisuudesta Aarnion epäiltyihin huumerikoksiin.

Sen sijaan Kuopion huumepoliiseista on tutkittu yhä erilaisia tutkinta-asioiden siirtoihin, kirjaamisiin ja viranomaisilmoituksiin liittyviä virkarikosepäilyjä. Niiden syyteharkinta on yhä kesken.

Paatero: En kommentoi

– En kommentoi yhtään mitään, Paatero vastaa kysymyksiin, mihin hän perusti väitteensä Kuopion huumepoliiseista.

Paatero on kysymyksistä erittäin närkästynyt ja ilmoittaa, ettei tule vastaamaan toimittajan esittämiin kysymyksiin myöhemminkään.

Vuori kertoo tutkinnanjohdon olleen aktiivinen kysymään asiaa ja yhdistämään sen laajaan tutkinta-aineistoon haluamallaan tavalla.

– Me tarkkaan referoimme vain asioita, joita kuultavana käynyt henkilö sanoi. Se kiinnosti tutkinnanjohtoa, Vuori kertoo.

Vuoren mukaan tutkinnanjohto oli asiassa aloitteellinen ja halusi tapaamisesta tehdyn muistion kirjalliseksi todisteeksi sekä kuulustelut oheen.

Vuori on yllättänyt kuultuaan, että tynnyrijuttu ja Kuopion huumepoliisien Porvoon juttu ovat kaksi eri asiaa. Hänen mukaansa he ovat kuulusteluissa vain toistaneet kuulemaansa.

Vuorella ei ole tiedossa, että julkiseksi tulleessa esitutkinta-aineistossa on käyty läpi Kuopion huumepoliisien liittyminen Etelä-Suomen huumerikostutkintoihin ja selvitetty asiat siltä osin - eikä Kuopion poliisien epäillä liittyvän tynnyrijuttuun.

Hänen mukaan tutkinnanjohto on yhdistänyt kuulustelut ja muistion haluamiiinsa kohtiin eikä hänellä ole asiasta tietoa.

 

 

Tausta: Muistio tehtiin vasta myöhemmin, tutkinnanjohto mustasi

Poliisijohtajat Mikko Paatero ja Tomi Vuori tapasivat Kuopion huumepoliisin 1.4.2014 Poliisihallituksessa. Asiasta tehtiin muistio vasta 11.6.

Vuoren mukaan poliisiylitarkastaja Niina Koivisto ehti kirjoittamaan muistiinpanot vasta kesäkuussa. Huumepoliisi ei ole koskaan saanut omalta osaltaan nähdä ja tarkastaa, vastaako muistio tapaamista. Muistion sisällöllä voi kuitenkin katsoa olleen hänelle huomattava vaikutus virkarikostutkintojen kautta.

Esitutkinta-aineistosta muistio on kokonaan mustattu. Vuori sanoo, ettei Poliisihallitus ole vaatinut mustaamista, vaan se on tutkinnanjohdon pyytämä ja päättämä.

Tutkintaryhmä käytti Paateron ja Vuoren kuulusteluja. Niistä kysyttiin kuulusteluissa myös huumepoliiseilta. Yllättäen kuulustelut oli jätetty kuitenkin pois tutkinta-aineistosta.

Ne tulivat aineistoon mukaan ja sitä kautta julkiseksi vasta, kun Kuopion huumepoliisit kysyivät, minne ne on piilotettu.

Laaja esitutkinta-aineisto osoittaa muusta aineistosta poikkeavat Paateron ja Vuoren väittämät virheellisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

”Ei vääriä lausumia”

Kuopion huumepoliiseille yksi ratkaisu, monta asiaa avoinna

Oikeusasiamies: 86-vuotiaiden vanhempien tapaaminen ei ole epäilyttävää

Oikeus: Kuopion huumepoliisien kohtelu ei mennyt oikein

Näin Aarnio-vyyhti on edennyt - Jari Aarnion rikostutkintaan liittyvät uutiset

Näin Kuopion huumepoliisien rikosepäilyjen selvittäminen on edennyt