Poliisiylijohtajan mukaan virkamiehiä pitää pystyä suojelemaan häiriköinniltä ja painostukselta nykyistä paremmin: "Ei yhteiskunta voi olla hampaaton tällaisessa asiassa"

Poliisihallitus esittää rikoslakiin muutosta, jolla virkamiesten maalittamista kyettäisiin torjumaan nykyistä tehokkaammin, kertoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Twitterissä. Poliisihallitus on esittänyt lainmuutosta sisäministeriölle.

Kolehmaisen mukaan virkamiesten maalittaminen on yleistynyt. Hänen mukaansa viranhaltijoita pitää pystyä suojelemaan nykyistä paremmin.

–  Kyllä tämä pitäisi ottaa vakavasti. Ei yhteiskunta voi olla hampaaton tällaisessa asiassa, kun selvästi painostetaan viranomaisia ja vaikka vapaata sanaa, Kolehmainen toteaa STT:lle.

Poliisiylijohtaja tviittasi asiasta sen jälkeen, kun Poliisijärjestöjen Liitto kirjoitti maalittamisesta lehdessään.

Väitöskirjatutkija Henri Rikander kommentoi lehdessä, että rikoslaki ei suojele virkamiehiä riittävästi maalittamiselta.

Maalittamisella tarkoitetaan systemaattista painostusta ja häiriköintiä, jossa esimerkiksi virkamiehestä kaivetaan yksityistä tietoa eri lähteistä ja käytetään tietoja häntä vastaan tai pyritään vaikuttamaan häneen. Esimerkiksi nettipoliisit ovat joutuneet maalittamisen kohteeksi.

Maalittaminen virallisen syytteen alaiseksi

Kolehmaisen mukaan nykyinen rikoslaki suojaa yksityiselämää ja esimerkiksi yksityishenkilön kunniaa kattavasti, mutta ei viranomaista.

–  Maalittamisen pitäisi olla kriminalisoitu sillä tavalla, että viranomaiseen kohdistuessaan maalittaminen olisi virallisen syytteen alainen rikos, ei asianomistajarikos. Vaikka maalittamisen kohteeksi joutuu esimerkiksi yksittäinen poliisi, toiminnalla yritetään painostaa koko organisaatiota.

Maalittamisen kohteeksi ovat poliisien lisäksi joutuneet muun muassa syyttäjät, tuomarit ja toimittajat. Kolehmaisen mukaan maalittamista pitäisi pystyä arvioimaan nykyistä paremmin kokonaisuutena, ei yksittäisinä tekoina.

Poliisihallitus on jo syksyllä 2017 esittänyt lainmuutosta sisäministeriölle, josta asia siirtyy oikeusministeriöön. Sisäministeriöstä saadun tiedon mukaan toistaiseksi asiasta ei ole käynnissä lainvalmisteluhanketta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

HS-gallup: Puolueiden kannatus näyttää vakiintuneen, perussuomalaiset edelleen ykkösenä

Pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset – mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta, arvioi tutkija

Kotkien piinaama valkohäntäpeura pelastui jäiltä ilmatyynyaluksen kyydissä Lappajärvellä

EU-puheenjohtajuus maksoi Suomelle lähes 80 miljoonaa – kokouksissa ei annettu perinteisiä tavaralahjoja, vaan kompensoitiin lentopäästöjä

Saimaan jää- ja lumitilanne heikoin vuosikymmeniin – toivo norppien auttamisesta elää yhä

Rafale-hävittäjän kauppamiehet Pirkkalassa: "Tämä kone lentää Ranskan taivaalla vielä 2060-luvulla."

Riippusilta romahti lumen painosta Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella

Eloranta: SAK:lla ei ole tekemistä Sähköliiton Piekkala-kantelun kanssa – "Muita kanteluita ei odotettavissa ainakaan SAK:sta"

THL: Nuorten ihmisten huumemyrkytyskuolemien määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa – myrkytyksen syynä useimmiten opioidit

Taksilakiin on tulossa viilauksia, mutta taksien määrää ja matkojen hintoja ei aiota rajoittaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.