Politiikan tutkijat: Perussuomalaisten mainosvideo tähtää kohuun – "Kyllähän täysjärkinen ymmärtää sen parodiaksi"

Perussuomalaisten viime viikolla julkaisema vaalivideo on Suomessa poikkeuksellinen, sanovat STT:n haastattelemat tutkijat. Kuusiminuuttinen video noudattaa muodoltaan salaliitto- tai kauhuelokuvaa ja sisältää poikkeuksellisen kärkkäitä väitteitä vallanpitäjistä, viestimistä ja maahanmuuttajista.

–  Taitava ja uudenlainen poliittinen video, jossa taustalla ovat selvästi olleet asiantuntevat mainostajatahot, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Videossa Suomen päättäjät esitetään naamioituneina rikollisina, jotka ovat korruptoituneita ja käyttävät valtaa vain omaksi taloudelliseksi edukseen. Median he ostavat rahalla kertomaan vain itselleen sopivia totuuksia. Turvapaikanhakijatkin tulevat Suomeen lähinnä naamioituneiden päättäjien kutsusta.

Lopulta kansalaisten viha nostaa maan ytimistä supervoimia saavan hirviön, joka hyökkää päättäjien kimppuun. Vain väkivalta ja sen uhka saa korruptoituneet päättäjät kuriin.

Lopuksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa, ettei hirviötä tietenkään ole olemassa, vaan kehottaa äänestämään.

Videota on ehditty julkisuudessa syyttää jo väkivaltaan yllyttämisestä ja yhteiskuntarauhan horjuttamisesta.

Oppikirjaesimerkki populistisesta tarinasta

–  Populismin tutkijana iskee silmään, miten suoraan tässä populismin oppikirjoja käytetään, sanoo viestinnän professori Juha Herkman Helsingin yliopistosta.

Populismin keskeinen vastakkainasettelu tavallisen kansan ja korruptoituneiden päättäjien välillä kärjistetään videossa äärimmilleen. Vastakkainasettelu on niin vahva, että Herkmanin mukaan se saa jo ironisia sävyjä.

–  Tässä käytetään hyvin voimakkaita stereotypioita ja liioittelua. Näillä tuotetaan voimakasta vastakkainasettelua poliittiselle kentälle.

Herkman vertaa videota SAK:n vanhaan tv-mainokseen, jossa Oiva Lohtander esitti työnantajat porsastelevina mässäilijöinä. 12 vuotta sitten tehty video vedettiin aikanaan takaisin sen herättämän kohun takia.

–  Silloin ei oltu valmiita tällaisiin kärjistyksiin. Saa nähdä, ollaanko nyt.

Herkman arvioi, että perussuomalaisten videon tarkoituskin on herättää kuohuntaa ja sitä kautta huomiota.

–  Varmasti tätä tehdessä on mietitty paljon sitä, miten stereotypioita ja väkivallan käyttöä voidaan perustella sarjakuvamaisen kehyskertomuksen käytöllä.

Tavoitteena paheksunta vastustajilta

Politiikan tutkija Mikko Poutanen Tampereen yliopistosta arvioi, että sarjakuvamaisen videon on tarkoitus herättää vahva tunnereaktio sekä perussuomalaisten kannattajissa että vastustajissa.

–  Se, että poliittiset vastustajat kutsuvat videota sopimattomaksi, vahvistaa viestin kannattajille oikeaksi, Poutanen sanoo. Valtamedian tai vihervasemmiston paheksunta on siis merkki videon onnistumisesta.

Sinänsä tutkijat eivät pidä videota väkivaltaan yllyttävänä.

–  Se puhe on minun mielestäni höpötystä. Kyllä jokainen normaalijärjellä varustettu ihminen ymmärtää sen alkuosan parodiaksi, arvioi Markku Jokisipilä.

Mikko Poutanen huomauttaa, että videon perusteella on mahdoton sanoa, mitä perussuomalaiset tarjoavat äänestäjilleen.

–  Video esittelee ongelmia, mutta se ei tarjoa ratkaisuja eikä siinä ole sankareitakaan. Ratkaisuakaan ei tuo mikään positiivinen voima, vaan kansan vihasta syntynyt hirviö. Tässä mielessä videon poliittinen viesti on ongelmallinen.

Poutanen muistuttaa myös, että video sivuuttaa myös onnistuneesti sen, että perussuomalaiset itsekin oli hallitusvastuussa tällä vaalikaudella. Siten he olivat osa poliittista eliittiä, jota video syyttää läpeensä korruptoituneeksi.

Perussuomalaisten vaalivideon esittäminen Finnkinon elokuvateattereissa puhutti

Finnkino ilmoitti maanantaina Twitterissä, että perussuomalaisten vaalivideon esittäminen elokuvateattereissa päättyy tiistaina. Sekä videon esittäminen elokuvateattereissa että Finnkinon ilmoitus esityksen päättymisestä herättivät runsaasti keskustelua.

Tviitissään Finnkino ilmoitti, että yhtiö puolustaa suvaitsevaisuutta, sananvapautta ja demokratiaa, eikä hyväksy rasismia tai syrjintää. Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila kertoo STT:lle, että Finnkinoissa esitetty huomattavasti lyhennetty perussuomalaisten kampanjavideo täytti yhtiön kriteerit.

–  Kaikki mainokset käyvät läpi seulan, missä varmistutaan, että ne täyttävät nämä meidän kriteerimme, sanoo Wolf-Mannila.

Myyntijohtajan mukaan vaalivideon esittäminen päättyy täysin sovitusti.

–  Kampanja päättyy huomenna ja videon näyttäminen sitä myöten.

Wolf-Mannilan mukaan perussuomalaisten vaalivideota on näytetty noin 30-sekuntisena versiona elokuvateattereissa noin viikon ajan. Uuden Suomen tavoittama perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että mainoskampanjan oli määrä päättyä jo viime viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.