Porin Keskuskartanon asukkaat joutuvat jatkamaan yhä evakossa –  pelastetut lemmikit siirretty rankkurin hoivaan

Porin Keskuskartano-nimisen talon asukkaat eivät vielä tänään pääse palaamaan koteihinsa. Poliisi kertoo, että se haluaa turvata tutkinnan ja kieltää siksi toistaiseksi pääsyn rakennukseen.

Talosta eilen pelastetut kissat ja muut pieneläimet on toimitettu pieneläinrankkurin hoivaan, ja koirat koirarankkurin, kirjoittaa Satakunnan pelastuslaitos Twitterissä.

Suomen Punaisen ristin Satakunnan piiri ja vapaehtoiset tarjoavat henkistä tukea ja perustarvikkeita tulipalosta evakuoiduille. Apu rahoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston turvin.

–  Porin Kontti-kierrätystavarataloon voi lahjoittaa hyväkuntoisia tavaroita palaneen talon asukkaille. Tavaraa luovuttaessa tulee mainita, että lahjoitus on Porin tulipalon uhreille, Punainen risti kirjoittaa tiedotteessaan.

Keskuskartanon ullakko syttyi liekkeihin eilen puoli kuuden maissa illalla.

Sammutustöissä on ollut päivystävän palomestarin Tero Järvelän mukaan yhteensä satakunta palomiestä ja parikymmentä yksikköä. Hänen mukaansa se on nelinkertainen määrä verrattuna tavanomaiseen suuren rakennuspalon sammutustöihin lähetettävään kalustoon.

–  Ei tämä kuitenkaan niin poikkeuksellinen palo lopulta ollut. Näitä isoja ullakkopaloja tulee aina silloin tällöin, Järvelä toteaa.

Hotelli odottaa sähköjen palautumista

Keskuskartanon edustalla sijaitsevan hotelli-ravintola Amadon yrittäjä Minna Koivunen kertoo STT:lle, että hotelli-ravintolan toiminta on toistaiseksi keskeytetty eikä siellä ole asiakkaita.

Talosta on tällä hetkellä katkaistu sähköt, koska sillä on yhteinen sähkökeskus Keskuskartanon kanssa. Koivunen toivoo, että sähköt saadaan palautettua vielä tämän päivän aikana.

Koivunen saapui palopaikalle kotoaan henkilökunnan hälyttämänä.

–  Osa teistä oli jo suljettu, kun yritin päästä lähelle rakennusta. Liekit loimottivat, ja tilanne näytti aika hurjalta. Ihmisiä oli kadulla paljon katsomassa, ja kun kyseessä on vielä korkea talo, savu näkyi yli kaupungin.

Hotelli sai evakuointikäskyn, ja se tyhjennettiin asiakkaista. Tilanne sujui Koivusen mukaan rauhallisesti.

Koivusen mukaan Amado on sijainnut samalla paikalla 30 vuotta ja hän on itse toiminut sen yrittäjänä neljä vuotta. Koivusen tiedossa ei ole, että vastaavaa hälytystilaa olisi koskaan aiemmin hotelli-ravintolassa ollut.

Palon syttymissyytä selvitetään

Päivystävä palomestari Ari Uimonen kertoi eilen Satakunnan pelastuslaitoksen Facebook-sivuilla, että sammutustöitä vaikeutti se, että ullakko oli koko rakennuksen levyinen.

Kattoa ja ullakkoa poltettiin hallitusti, ja ne menivät korjauskuntoon. Sen sijaan talon ylin varsinainen asuinkerros 10. kerros on ilmeisesti ainakin pääosin säästynyt mainittavilta palovahingoilta ja kärsinyt ainoastaan savu- ja vesivahinkoja, poliisi tiedotti tänään. Palovahingot ovat rajoittuneet lähinnä talon ullakkokerrokseen, jossa on myös asuintiloja.

Pelastuslaitos evakuoi kaikkien 162 asunnon asukkaat, ja viisi savua hengittänyttä ihmistä vietiin sairaalaan, mutta heidän oireensa olivat lieviä.

Satakunnan pelastuslaitos tiedotti yöllä Twitterissä, että bussilastillinen ihmisiä evakuoitiin Yyterin hotelliin. Lisäksi viisi ihmistä oli viety hätäsijoitukseen palvelukeskus Himmeliin.

Rakennuksen ullakko syttyi palamaan myöhään iltapäivällä puoli kuuden aikoihin. Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa.

Lounais-Suomen poliisi on aloittanut kerrostalopalon tutkinnan palosyyn tutkintana. Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran huomenna iltapäivällä.

Poliisi pyytää yleisön apua palon selvittämiseksi. Havainnot ja vihjeet pyydetään ilmoittamaan poliisille sähköpostitse vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 050  456  4963.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pelastuslaitos polttaa Porissa palavan kerrostalon ullakkoa hallitusti, palossa ei tiettävästi uhreja

Uusimmat

Kotimaa

Presidentti Niinistö MTV:lle vallankäytöstään: Minä noudatan perustuslakia

Korona vaihtoi messukeskukset suoratoistoon – Jehovan todistajien konventit tänä vuonna verkossa

Huoltovarmuuskeskus saa purkaa maskikaupan Tiina Jylhän kanssa, katsoo virolainen tuomioistuin

Vesibussin konehuoneessa havaittiin savua Turussa, 52 matkustajaa evakuoitiin saareen – veneestä ei löytynyt paloa

Mustikan thaipoimijat ehtimässä enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut

Matkustusrajoitusten purkaminen toi erityisjärjestelyjä saapuville matkustajille – Lentokentillä omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville

Yli puolet EU-kansalaisista katsoo, että EU tarvitsee lisää rahaa koronasta selviämiseen

Poliisi otti kiinni Kylmäkosken vankilasta paenneen, vanki oli Iltalehden mukaan päässyt vapaaksi vahingossa

Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi

EU:n oikeudellinen arvio vähensi eduskunnan perustuslakivaliokunnan huolia historiallisesta elpymispaketista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.