Porin prikaatin sotilaat välttyivät syytteiltä panssariajoneuvoturmassa

Porin prikaatissa reserviläisen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta ei nosteta syytteitä, kertoo Länsi-Suomen syyttäjänvirasto.

Vuonna 1994 syntynyt reserviläinen kuoli lokakuussa 2016 Säkylässä Libanoniin lähtevän kriisinhallintajoukon saattueharjoituksessa. Sotilaiden hölkätessä ajoneuvon vierellä yksi heistä kaatui ja jäi pyörien alle, ilmenee syyttämättäjättämispäätöksestä.

Mies kuoli vaikeisiin vammoihin tapahtumapaikalla.

Epäiltynä olivat reserviläinen, kouluttajina toimineet kapteeni ja ylikersantti, suunnittelu-upseerina toiminut kapteeni sekä harjoituksen suunnitellut ja sitä johtanut yliluutnantti. Heitä kaikkia epäiltiin tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta ja sotilaana tehdystä kuolemantuottamuksesta.

Yliluutnantti oli ohjeistanut pysymään käsivarren mittaisella turvaetäisyydellä vaunusta, syyttäjä kertoo. Mitään ohjesääntöä etäisyydestä ei ollut olemassa, joten yliluutnantti ei voinut syyttäjän mukaan sellaista rikkoa. Turman seurauksena Onnettomuustutkintakeskus ohjeisti Puolustusvoimia saattuetoiminnan ja sen harjoittelun lisäohjeistamisesta. 

Harjoittelivat mielenosoitustilannetta 

Sotilaat harjoittelivat sitä, miten estää mielenosoittajien pääsy käsiksi ajoneuvoon. Siksi syyttäjä katsoi, että ohje liikkua suojattavan kohteen lähituntumassa oli perusteltu.

– Edelleen joukkoa on harjoitettu toimintaan nimenomaan Libanonin olosuhteissa, jossa teillä liikuttaessa on huomioitava tien varsien miinavaara, jolloin ajoneuvojen lähellä liikkuminen on turvallisin tapa, syyttäjä toteaa.

Rikosepäilystä vapautunut reserviläinen toimi panssariajoneuvon vaununjohtajana. Hän kertoi, että näki sotilaan kaatuvan vaunun sivulla ja huusi ajajalle seis-käskyn. Ennen pysähtymistä vaunu kuitenkin tömähti ja vaununjohtaja kertoo ymmärtäneensä, että joku jäi alle. Syyttäjän mukaan vaununjohtajalla on koulutettavana ollessaan ollut perusteltu syy olettaa, että harjoituksen johtajan ohjeistama suojaetäisyys on riittävä.

Kouluttajana toimineet kapteeni ja ylikersantti sekä suunnittelu-upseeri eivät syyttäjän mukaan puolestaan olleet vastuussa kyseisestä harjoituksesta.

Poliisi aloitti esitutkinnan reserviläisen kuolemasta Säkylässä

Reserviläinen kuoli jäätyään panssariajoneuvon renkaan alle