Poroväki ja yrittäjät riitautuivat haaskakarhuista

Karhujen houkuttelu haaskojen avulla herättää ristiriitaisia tuntoja. Matkailijoita karhukuvauskoppeihin tuovat yrittäjät väittävät, että porot säilyttävät henkensä varmemmin alueilla, joissa pedot saavat syödäkseen haaskoja.

Poronomistajien mukaan väite ei ole totta. Eritoten itärajalla lisääntynyt haaskaturismi pitäisi heidän mukaansa lopettaa. Poronomistajien mukaan luonnonvastaisesta toiminnasta kärsivät sekä karhut että porot.

Luontokuvaaja Markku Pirttimaa pitää poroelinkeinon pelkoja turhina.

- Ei karhun katselu keskitä petoja mihinkään paikkaan. Se on normaalia liikehdintää. Ei karhu huvikseen metsästä, vaan se ottaa mistä helpolla saa, syö mahansa täyteen ja hipsii Venäjälle takaisin nukkumaan.

Hirvasniemen paliskunnan poroisäntä, paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Knuuti väittää, että karhu tappaa poroja myös kuvausalueilla.

- On käytännön fakta, että porovahinkoja tapahtuu siellä yhtä lailla kuin muualla. Kuvauspaikoille saattaa kertyä kymmeniä karhuja. Ei niille kaikille tietenkään riitä haaskasta ruokaa. Heikommat, jotka eivät pääse haaskalle, käyttävät poroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.