Porukka levitti muuntohuumeita nuorillekin

Keskusrikospoliisi on selvittänyt Pohjois-Karjalasta laajan huumekaupparingin, jonka osalliset tilasivat Suomeen netistä muuntohuumeita sekä kasvattivat ja kauppasivat myös mittavan määrän perinteistä kannabista.

Esitutkinnassa paljastui myös useita omaisuusrikoksia.

Poliisin mukaan kiinnijäänyt huumeiden levitys- ja välitysorganisaatio toimi pääasiassa Joensuun ja Kiteen seuduilla.

Kaikkiaan huumekaupasta epäillään yli 20 henkilöä, joista viisi päätekijää on ollut vangittuina.

Pääosin päätekijät tilailivat netistä muuntohuumeita ja möivät niitä eteenpäin. Porukka myös vaihtoi muuntohuumeita perinteisiin huumeisiin ja levitti myös niitä eteenpäin. Poliisin mukaan aineita kaupiteltiin myös alaikäisille.

Kaikkiaan porukan kautta Pohjois-Karjalan nuorille ja nuorille aikuisille levitettiin muuntohuumeista synteettistä kannabista sekä erilaisia sekoitusjauheita, joiden koostumuksen tutkinta on osin kesken. Lisäksi porukka välitti hasista, marihuanaa, amfetamiinia, ekstaasia, LSD:tä ja  huumaavia lääkeaineita.

Monet porukat kauppaamista pillereistä ja jauheista olivat perinteisiä huumausaineita vahvempia ja siksi käyttäjille hengenvaarallisia.

Poliisin esitutkinnan mukaan päätekijät tilasivat netistä muuntohuumeita 5- 10 euron grammahintaan ja myivät eteenpäin 50 euron grammahinnalla.

Päätekijäksi epäilty mies sai 1,5 vuoden aikana noin 40 000 euroa myyntituloja huumeista. Poliisi takavarikoi mieheltä 14 500 euroa epäiltyä rikoshyötyä.

Huumeita poliisi sai takavarikkoon eri erissä. Muuntohuumeita takavarikoitiin useissa yli 100 gramman erissä, marihuanaan takavarikoitiin noin puoli kiloa.

Poliisin mukaan porukka levitti marihuanaa ja hasista yhteensä noin kolme kiloa ja muuntohuumeita noin 1,5 kiloa.

Lisäksi tutkinnan aikana paljastui myös yli 20 kasvin kannabiskasvattamo ja lukuisia omaisuusrikoksia kuten asuntomurto.

Viisi pääepäiltyä olivat esitutkinnan aikana vangittuina, mutta heidät on vapautettu odottamaan asian etenemisistä.

Kaikkiaan epäiltyjä on yli 20, joista osa alaikäisiä.

Pääepäillyt ovat venäläissyntyisiä 20-29-vuotiaita miehiä, joista osalla heistä on Suomen kansalaisuus ja osa on Suomessa opiskelijoina.

Osa epäillyistä on suomalaisia ja kaikki poliisin tutkima toiminta tapahtui Suomessa.

Asian tutkintaan osallistuivat KRP:n lisäksi paikallispoliisi, tulli ja rajavartiosto.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.