Posti ei aio perua 700 pakettilajittelijan sopimusvaihdosta – "Meidän näkökulmastamme tämä asia on käsitelty"

Posti ei aio kumota päätöstään siirtää 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin, vaikka postilakkoa tukevien tukilakkojen määrä uhkaa paisua mittavaksi.

–  Meidän näkökulmastamme tämä asia on käsitelty, painotti yhtiön väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto STT:lle tiistaina sen jälkeen, kun työntekijöitä edustava PAU oli hylännyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen Postin työkiistassa.

Keskeinen syy hylkäämiselle oli yhä pakettilajittelijoiden asema, johon ei ehdotuksessa otettu kantaa. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn puheenjohtaja Heidi Niemisen mukaan se olisi tarkoittanut lajittelijoiden kohdalla selkeää palkkojen alennusta.

–  Toki siellä olisi ollut hetken aikaa eli siirtymäajan verran tiettyjen palkanosien osalta kompensaatio, mutta kaikki muut työsuhteen ehdot olisivat heikentyneet välittömästi ja palkat siirtymäajan jälkeen kokonaisuudessaan, Nieminen sanoi.

Siirtymäaika on 27 kuukautta. Kuusisto vakuutti, että siinä ajassa onnistutaan luomaan malli, jonka jälkeen kenenkään palkka ei ole romahtamassa.

Riita alkoi, kun Posti ilmoitti elokuussa siirtävänsä pakettilajittelijat tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn. Toisin kuin Posti tytäryhtiö on järjestäytynyt Medialiittoon, joka neuvottelee työehtosopimukset Teollisuusliiton eikä PAUn kanssa.

Pakettilajittelijat siirtyivät Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen. PAUn mielestä heihin tulee jatkossakin soveltaa PAUn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta.

Vastaavia riitoja ratkottu ennenkin

Kuusiston mukaan työntekijöiden siirrolla on valtion omistajaohjauksen tuki, mutta STT ei saanut omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolta (sd.) tähän selkeää kantaa.

–  Se on nyt joka tapauksessa jo tehty se 700 henkilön siirto. Se, millä sopimuksella neuvotellaan, se on toinen asia, Paatero sanoi.

Eli siirrolla on omistajaohjauksen tuki?

–  Se on realiteetti, että heidät on siirretty.

Vastaavanlaisia riitoja on ratkottu ennenkin valtakunnansovittelijan toimistossa. Esimerkiksi vuonna 2013 saksalaisen lentoyhtiö Lufthansan hallinnoiman LSG Sky Chefsin työnantajaliitto vaihtui ja 400 ateriapalvelun työntekijää yritettiin siirtää Ilmailualan Unionista (IAU) Palvelualojen ammattiliittoon (PAM).

Kiistan keskiössä oli periaatteellinen kysymys, saako työnantaja muuttaa työntekijän työehdot määrittävää sopimusta huonompaan suuntaan.

Tuolloin LSG sai lopulta massiivisten tukilakkouhkausten ryydittämänä tahtonsa läpi ja jäi IAU:n työehtosopimuksen piiriin.

"Sovintoehdotus lista työehtojen heikennyksiä"

Kuusiston mukaan valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotus olisi taannut yleisen linjan tason mukaisen palkankorotuksen 10  000 Postin työntekijälle. Myös Postia edustavan Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto katsoi, että sovintoehdotus olisi ollut kompromissi, johon PAUn olisi ehdottomasti kannattanut tarttua.

PAUn Niemisen mukaan Postin työntekijöitä koskeva sovintoehdotus on lista työehtosopimuksen heikennysesityksiä, jotka oli tuotu sinne työnantajan aloitteesta.

Osapuolet jatkavat riidan sovittelua keskiviikkona kello 13.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näillä ehdoilla postiriitaa pyrittiin Piekkalan paperissa ratkaisemaan

EK:n Urrila: Tukilakoilla merkittäviä vaikutuksia vientiin

Posti kokeilee pakettien toimitusta suoraan eteiseen älylukkojen avulla

Postin työriitaan sovintoesitys valtakunnansovittelijalta

Postilakko uhkaa yltyä, jollei sopua saada aikaiseksi – sovintoesitystä odotetaan

Uusimmat

Kotimaa

Myrskytuulet heikkenivät aamun valjetessa – yöllä puhuroi puuskissa jopa 24 metriä sekunnissa

Kotimaisuutta myydään valmistajatiedoin ja Suomen lipuin – ruoan alkuperä voi olla toinen, mutta huhtikuusta alkaen tietoa pitää tarjota enemmän

Allergia- ja astmariski kasvaa, kun ilmastonmuutos lämmittää entistä sateisempaa Suomea

Sosiaalinen media aiheuttaa ulkonäköpaineita varsinkin nuorille naisille, todistaa tutkimus

Jos laskiaissunnuntain haluaa viettää mäenlaskussa, kannattaa ottaa pulkka kainaloon ja suunnata Lappiin

Lasten tuominen turvapaikkaleireiltä tuo omat haasteensa – Migrin mukaan Suomessa on hyvä valmius

Tuuli-myrsky katkoo sähköjä lounaassa, etelässä ja idässä, tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi

Vihreiden puolueaktiivit kaipaavat hallitukselta ilmastotoimia: "Ainakin päätökset turpeesta pitäisi saada aikaan"

Presidentti Niinistö ohjeisti seuraajaehdokkaitaan – Tutkija: "Täsmällinen opastus siihen, miten ulkopoliittista keskustelua pitää käydä"

Kaahari ei olisi antanut piikkimaton häiritä pakomatkaansa, mutta tyhjentyneet renkaat olivat eri mieltä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.