Posti nojaa lakiin, ei järkeen

Suomessa on noin kaksi miljoonaa postilaatikkoa ja aina niiden sijoittamispaikoista ei päästä selvyyteen ilman oikeusprosessia.

Itella Postin ja asukkaiden välisissä ristiriidoissa päätäntävalta on lain puitteissa kunnan rakennusvalvonnalla.

Jos rakennusvalvonta asettuu asukkaan puolelle, Itella Posti on poikkeuksetta valittanut päätöksistä hallinto-oikeuksiin.

– Oikeuteen asti päätyvät ristiriidat ovat harvinaisia, mutta on tälläkin hetkellä prosessissa muutama, sanoo Itella Postin kehityspäällikkö Marko Enberg.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti on edennyt kymmenen vuoden aikana 13 tapausta ympäri Suomen.

Jos tapausten osapuolena on ollut Itella Posti, ratkaisut ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta päätyneet Postin hyväksi.

Marko Enberg sanoo, että Itellan tiukka linja ei ole tarkoitettu kiusanteoksi vaan säännöistä kiinni pitämiseksi, vaikka yksittäisissä tapauksissa käytäntö voisikin tuntua järkevämmältä kuin laki.

– Pidämme säännöistä kiinni, että linja säilyy. Muuten on se mahdollisuus, että valituksia alkaa tulla enemmän.

Tällä hetkellä Itä-Suomen hallinto-oikeudessa on vireillä yksi Itella Postin ja rakennusvalvonnan välinen tapaus.

Homma alkoi, kun iisalmelaiset Martti ja Tarja Tuovinen toivoivat, että heidän laatikkonsa siirretään oman kodin liittymään.

Tuovisten laatikko oli ollut 30 vuoden ajan neljän laatikon ryhmässä, mutta ajan saatossa päätynyt ryhmän ainoaksi laatikoksi.

Siksi Tuoviset ajattelivat, että laatikko olisi nyt sama siirtää lähemmäksi kotia, kun sillä ei olisi mitään merkitystä postinjakoreittiin tai matkaan.

– Laatikko olisi vielä kaikin puolin turvallisemmalla paikalla, Martti Tuovinen sanoo.

Postille ehdotus ei käynyt. Iisalmen rakennuslautakunta kuitenkin asettui Tuovisten puolella ja päätti, että laatikko on siirrettävä.

Itella valitti päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Päätös on tulossa aikaisintaan ensi kesänä.

Martti Tuovinen korostaa, että he ovat sitoutuneet liittymään takaisin ryhmään heti, jos sellainen jonakin päivänä vielä syntyy.

– Ei meillä ole tarvetta päästä mihinkään erikoisasemaan, vaan saada asiaan järkeä.

Vaikka Tuovisten virallinen laatikko on vielä ryhmässään, on kotiliittymäänkin ilmestynyt laatikko. Martti Tuovinen laittoi sen siihen, kun sai myönteisen päätöksen rakennuslautakunnalta.

– Ei siihen postiauto pysähdy, mutta mainospostit ja kylätiedotteet laittavat.

Itella Postin Järvi-Suomen aluepäällikkö Kai Taam on tietoinen Tuovisten tapauksesta, vaikka ei olekaan itse käynyt paikan päällä asiaan tutustumassa.

– Ikäviä keissejä nuo ovat, pakko myöntää. Taustalla on kuitenkin postilaki ja Viestintäviraston määräykset ja niiden mukaan aina edetään.

Taam sanoo, että turvallisuuskin on iso asia, mutta ryhmä on ryhmä vaikka siinä olisi enää yksi laatikko.

– Ymmärrän kyllä, mikä ajatus asukkailla on takana. Mutta jos me antaisimme purkaa ryhmittelyjä, asia ei pysyisi meidän hallinnassa.

Taam kertoo, että loputkin maan asuinalueiden yksinäiset laatikot ryhmitellään lähiaikoina. Ryhmittelyissä asukkaat voivat vaikuttaa laatikoiden paikkaan.

– Vaikka suunnitelmat olisi jo tehty, niihin oikeasti voi vaikuttaa, jos perustelut ovat hyvät, Taam sanoo.

LAATIKKO LÄHELLÄ MAKSUSTA

Itella Posti jakaa postia noin kahteen miljoonaan postilaatikkoon. Kerrostalojakoja on lisäksi noin 1,2 miljoonaa.

Postilaatikot sijoitellaan nykyään aina ryhmiin jos matkat ovat sopivat. Vain joitakin vanhoja asuinalueita odottaa vielä ryhmittelyä.

Postilaatikolle saa haja-asutusalueella olla matkaa enintään 500 metriä tai kilometri, jos tiellä ei ole ympärivuotista kunnossapitoa. Taajamassa enimmäismatka on 50 metriä.

Postilaatikon voi saada vaikka kotipihaan maksamalla Itella Postille lähilaatikkomaksua, joka määräytyy reittipoikkeaman mukaan. Esimerkiksi yli sadan metrin poikkeaman hinta on 278 euroa vuodessa.

Posti ei kerro, kuinka moni on hankkinut palvelun. Palvelun on kuitenkin uusissa ryhmittelyissä hankkinut noin 3 prosenttia asiakkaista.

Postilaatikon voi saada kotiliittymäänsä tai ovelle maksutta, kun talouden kaikki henkilöt ovat yli 75-vuotiaita tai liikuntaesteisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.