Potilasjärjestöt kuumenivat terveysmenojen kasvusta

Joukko potilasjärjestöissä toimivia ja pieneläkeläisiä osoitti hetki sitten mieltään Kuopion torilla keskiviikkona muun muassa terveyskeskus- ja poliklinikkamaksujen korotuksia vastaan.

Kuopion Mielenterveystuki ry:n vastaava ohjaaja Maija Tapanainen selvittää, että pääsysäyksen mielenosoitukseen antoi juuri Kuopion kaupungin tiukka linja terveyskeskusmaksuissa.

– Niitä nostettiin vuodenvaihteessa noin 30 prosentilla toisin kuin monissa muissa kunnissa.

Kuopiossa terveyskeskuksen tiimilääkärille pääsy maksaa nyt 20,89 euroa ja tiimihoitajalle 11,50 euroa. Myös maksukatot ovat asetettu maksimiin.

Niin ikään hallituksen heikentämät lääkekorvaukset olivat mielenosoittajien huolena.

– Monet mielenterveysongelmista kärsivät ovat myös terapiasuhteessa Kuopion Psykiatrian keskukseen tai sairaalaan. Ja kun monien terapiajaksoja on säästösyistä lyhennetty ja kun Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin poliklinikkamaksut ja hoitopäivämaksutkin nousivat, nyt lyödään heikoimpia kovasti, Tapanainen sanoi.

Banderolleissa luki: Turpiin tulee joka suunnalta.

Lyhtypylväissä oli tarroja, joihin oli piirretty kuolinilmoitus tekstillä: Ei ollut varaa mennä lääkäriin.

Kuntaliiton terveysalan erityisasiantuntija Anu Nemlander vahvistaa, että Kuopion linja on valtakunnallisestikin tarkasteltuna tiukka.

– Meillä ei ole ennen huhtikuuta tarkkoja kuntakohtaisia vertailutietoja, mutta näyttää, että vain harvat kunnat nostivat terveydenhuollon asiakasmaksuja maksimiin eli 30 prosenttia tai edes sen lähelle. Osassa kuntia tehtiin vain indeksitarkastus 1,7 prosenttia.

Aiheesta lisää torstain Savon Sanomissa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.