Presidentti Koiviston muistokeräys tuottanut 56 000 euroa

Toukokuussa edesmenneen presidentti Mauno Koiviston muistokeräys on tähän mennessä tuottanut noin 56 000 euroa.

Koivistoa on muistettu kolmen kohteen kautta. Kansan sivistysrahastolle on lahjoitettu tähän mennessä lähes 30 000 euroa, Suomen kulttuurirahastolle noin 19 000 euroa sekä Svenska kulturfondenille runsaat 7 000 euroa. Muistamisia otetaan rahastoissa edelleen vastaan.

Presidentti Koivisto ohjasi jo merkkipäiviensä muistamisia edellä mainitulle kolmelle rahastolle. Samoin ovat tehneet Koiviston seuraajat Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen.

Kansan sivistysrahaston viestintä- ja markkinointipäällikön Sara Salomaan mukaan heille tulleet muistamiset ohjataan Koiviston nimikkorahastoon. Yksittäisiä lahjoittajia tai lahjoitussummia Salomaa ei kerro, niistä tieto menee aikanaan rouva Tellervo Koivistolle.

Koiviston rahastosta tuetaan lahjakkaita, vähävaraisia opiskelijoita heidän opinnoissaan ja kulttuuriharrastuksissaan.

– Rahasto oli hyvin lähellä Mauno Koiviston sydäntä, Salomaa sanoo.

Vuonna 1955 perustettu Kansan sivistysrahasto tukee ”yhteiskunnallisesti suuntautunutta kulttuuri- ja sivistystyötä, tutkimusta, opiskelua ja valistustoimintaa”.

Kansan sivistysrahastossa on kaikkiaan 109 erillistä rahastoa. Oma rahastonsa on lukuisilla merkittävillä sosiaalidemokraattisilla vaikuttajilla kuten K.A. Fagerholmilla, Rafael Paasiolla, Eeva ja Martti Ahtisaarella, Tarja Halosella sekä Päivi ja Paavo Lipposella. Kulttuuria ja urheilua tuetaan muun muassa Kalle Päätalon ja Tapio Rautavaaran rahastoista.

Apurahojen kokonaismäärä on vuosittain 300 000–400 000 euroa.

Suurin yksittäinen lahjoitus 6 000 euroa

Suomen kulttuurirahastossa on kaikkiaan yli 800 nimikkorahastoa. Rahaston asiamies Annakaisa Tavast kertoo, että myös heillä muistamiset menevät Koiviston nimikkorahastoon. Se perustettiin presidentin täyttäessä 60 vuotta vuonna 1983. Kymmenen vuotta myöhemmin, Koiviston 70-vuotispäivänä, rahastoon kertyi 69 000 euroa.

Tämänkertaisen keräyksen suurin yksittäinen lahjoitus on tähän mennessä 6 000 euroa.

Koiviston rahaston arvo viime tilinpäätöksessä oli 1,6 miljoonaa euroa. Rahastosta jaettiin viimeksi vuonna 2015 kaikkiaan 63 000 euroa.

Suomen kulttuurirahasto jakaa kokonaisuudessaan apurahoja vuosittain noin 25 miljoonaa euroa. Maakuntarahastoista jaetaan vuosittain 11,5 miljoonaa euroa.

Svenska kulturfondenin tehtävänä on ”tukea ruotsinkielistä kulttuuria ja koulutusta, ruotsin kieltä ja suomenruotsalaista toimintaa Suomessa”. Vuonna 1908 perustettuun rahastoon tulee vuosittain noin 8 000 hakemusta. Tänä vuonna rahastosta jaetaan kaikkiaan 35 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.