Presidentti Niinistö MTV:lle vallankäytöstään: Minä noudatan perustuslakia

Presidentti Sauli Niinistö sanoo MTV:n presidentin kyselytunnilla olevansa huolissaan siitä, mitä tapahtuu, kun koronan talousvaikutukset alkavat olla ohi. Niinistö sanoo, että viimeisen viiden vuoden aikana kaikki ongelmat on ratkaistu painamalla lisää rahaa. Hän pohtii, jatkuuko se vielä kriisin jälkeenkin.

–  Jos meillä on kierros, jossa on painettu rahaa, annettu anteeksi ja sitten painetaan taas. Tällainen maallikko jää ihmettelemään, onko se näin helppoa. Onko se todella niin, että rahaa on, velka saa kasvaa ja sitä ei tarvitse maksaa takaisin, Niinistö sanoi MTV:lle.

Niinistö ei ota kantaa siihen, millaisia koronaan liittyvien talouden pelastuspakettien pitäisi olla tai pitäisikö niitä olla ollenkaan. Hän sanoo haluavansa, että keskusteltaisiin myös pakettien jälkeisestä ajasta, sillä niiden seuraukset voivat pahimmillaan olla kohtalokkaita.

Niinistö sanoo tämän tarkoittavan myös sitä, säilyykö valuuttajärjestelmä luotettavana.

–  Rahaa on, velkaa saa ja sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Miten siinä vaiheessa perustellaan, jos tällainen oppi nyt otetaan, että miksi työnteko on tarpeen, kun kerran rahaa saa?

"Kyllä minä perustuslakia noudatan"

Niinistöltä kysyttiin myös tämän vallankäytöstä. Niinistön vallankäyttö nousi esille keväällä, kun hän oli ehdottanut hallitukselle koronakriisissä kriisiryhmän eli niin sanotun nyrkin perustamista. Lisää kierroksia keskusteluun tuli sunnuntaina, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin siitä, miten Niinistö valtaansa käyttää. Valtio-opin asiantuntijat arvioivat HS:lle, että presidentti liikkuu joissakin aiheissa valtaoikeuksiensa rajoilla ja voisi pysytellä tiukemmin ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheissa.

MTV:n uutisten haastattelussa Niinistöltä kysyttiin, tunnistaako hän itsensä analyysista.

–  Jos nyt viisaat sitä mieltä ovat, niin olkoot. Kyllä minä perustuslakia noudatan. On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä, Niinistö sanoi.

Presidentti kertoi lukeneensa arvostelua, jonka mukaan presidentin pitäisi ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä kannattaa hallituksen linjauksia.

–  Hetkinen, olenko minä täällä sitä varten, että minä odottelen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen linjaukset ja sitten sanon, että kannatan? Niinistö kysyi.

Kun Niinistöltä kysyttiin, tuntuuko hänestä, että kritiikki häntä kohtaan olisi viime vuosina kiihtynyt tai kiristynyt, presidentti sanoi ottaneensa aiemminkin kantaa asioihin suorasukaisesti.

Vuonna 2014 Niinistö opasti Alexander Stubbin (kok.) hallitusta talouspäätöksiin liittyen, ja vuonna 2015 pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai kuulla, että "tekemättä ei voi jättää".

–  Ne olivat minusta kyllä aika suorasukaisia lausuntoja, Niinistö totesi.

Niinistön mukaan tuolloin yksikään näistä asiantuntijoista, tutkijoista, jotka ovat nyt nostaneet ääntään, ei reagoinut mitenkään.

Presidentiltä kysyttiin, pyritäänkö häntä sensuroimaan.

– Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon, Niinistö vastasi.

Niinistö Haaviston tilanteesta: Jos vakava ongelma olisi, joku olisi minulle siitä todennut

Niinistöltä kysyttiin lisäksi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) asemasta. Helsingin Sanomien asiasta perillä olevien lähteiden mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Niinistöltä kysyttiin, kuinka uskottavasti Haavisto voi toimia ulkoministerinä, kun hänen yllään on tällainen epäilys.

–  Ainakaan minun korviini ei ole ulkopuolelta tullut minkäänlaisia epäilyitä, ja olen jatkuvasti yhteydessä ulkovaltoihin ja ulkovaltojen edustajiin. Jos siinä olisi joku vakava ongelma, olettaisin, että siitä minulle olisi joku todennut, Niinistö sanoi.

Presidentin haastattelutunnille kysymyksiä sai esittää myös yleisö. Niinistöltä kysyttiin myös, mihin mittakaavaan koronakriisi asettuu presidentin omassa mittakaavassa. Niinistö sanoi, ettei korona mahdu mihinkään mittakaavoihin.

Niinistö kuvaili koronaa muun muassa odottamattomaksi ja massiiviseksi. Niinistön mukaan korona on muuttanut muun muassa ajankäyttöä ja ajan kulumista.

Niinistö sanoi, että kevät on ollut pitkä ja joulusta tuntuu olevan ikuisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan

Uusimmat

Kotimaa

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Oikeusoppinut: Poliittiset päättäjät eivät voi määrätä kaikille riskimaista tuleville pakollisia koronatestejä tai asettaa heitä pakolliseen karanteeniin

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – "Projektini on saada velkaantuminen hallintaan", sanoo valtiovarainministeri Vanhanen

Kaksi ulkomaalaista miestä sai suomalaiset henkilötunnukset väärillä nimillä – osallistuivat nettipetoksilla vietyjen rahojen piilottamiseen

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

"Meteorologi ei lupaa mitään" – Tauko lähetyksessä voi olla merkki siitä, että meteorologi kertaa kaikille tuttua rimpsua

Myös Marin pitää riskialueille tietoisesti matkustaneiden korvauksia epäoikeudenmukaisina – yksityistä sektoriakin voidaan käyttää testauksen nostamisessa

Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia

Pilvisyys voi haitata meteoriparven bongaamista ensi yönä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.