Presidentti Niinistö: Tieto siitä, että eurooppalaiset pitävät yhtä, on valtavan vahva strateginen ase

Suomi lähtee mukaan valmistelemaan Ranskan puolustusaloitetta yhdessä muiden osallistujien kanssa, kertoi presidentti Sauli Niinistö Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen lehdistötilaisuudessa. Niinistön mukaan maat aikovat valmistella yhdessä yhteisymmärryspöytäkirjan.

Mukana on yhdeksän EU:n ja Naton jäsenmaata, Ranskan lisäksi Saksa, Belgia, Britannia, Tanska, Hollanti, Viro, Espanja ja Portugali.

Niinistö ja Macron neuvottelivat aamulla Presidentinlinnassa. Niinistö sanoi lehdistötilaisuuden aluksi odottaneensa sellaista keskustelua kymmenisen vuotta.

– Olemme tyytyväisiä siitä, että tulette mukaan puolustusaloitteeseen, Macron kiitti Niinistöä.

Hän sanoi toivovansa myös Norjan ja Ruotsin tulevan mukaan, koska mailla on yhteinen geopoliittinen intressi.

Macronin viime syksynä tekemä puolustusaloite ei sisällä uusien nopean toiminnan joukkojen perustamista, eikä se ole osa EU:n pysyvää rakenteellista puolustusyhteistyötä.

Ajatuksena on tehostaa mukana olevien maiden toimintakykyä ja nopeuttaa niiden omien joukkojen liikkeelle saamista esimerkiksi evakuoimaan kansalaisia luonnonkatastrofin keskeltä.

Suomella ja Ranskalla on tekeillä myös kahdenvälinen aiesopimus puolustusyhteistyöstä. Niinistön mukaan se voidaan mahdollisesti allekirjoittaa myöhemmin syksyllä.

Keskustelussa puolustus, terrorismi, maahanmuutto 

Niinistö sanoi presidenttien keskustelleen aamun neuvotteluissa todella paljon turvallisuudesta, joka on laaja asia. Siihen liittyvät Niinistön mukaan puolustus, hybridiasiat, terrorismi ja jopa maahanmuutto.

Niinistön mielestä on tärkeää myös maailmanlaajuisesti, että Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan.

– Pelkästään se seikka, että kaikki tulevat tietämään, että eurooppalaiset pitävät yhtä, on valtavan vahva strateginen ase, Niinistö sanoi.

Myöhemmin tänään Macron tapaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.).

Jenni Haukio ja Brigitte Macron jatkavat päiväohjelmaansa Suomenlinnassa – korot vaihtuivat tennareihin

Ranskan presidentti Macron tapaa Niinistön ja Sipilän

Ranskan presidentti puolisoineen saapui Presidentinlinnaan – presidenttiparit piipahtivat kadulla