Presidentti Putinin vierailu kokoaa ainakin neljä mielenosoitusta Helsinkiin

Poliisi on varautunut ainakin neljään mielenosoitukseen huomenna, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Suomessa. Putin tapaa presidentti Sauli Niinistön keskiviikkona Helsingissä.

Ylikomisario Heikki Porola kertoo, että poliisin tietoon tulleiden mielenosoitusten teemat liittyvät ihmisoikeuksiin. Kuhunkin kokoontumiseen poliisi odottaa muutamia kymmeniä osallistujia.

Poliisi ei erittele mielenosoituksia koolle kutsuneita järjestöjä, mutta ainakin Amnesty International, Vapaa Venäjä -verkosto ja Kokoomusnuoret kerääntyvät Helsingin keskustaan.

–  Näillä näkymin mielenosoituksia on Esplanadin puistossa ja Venäjän suurlähetystöllä, Porola sanoo. Suurlähetystö sijaitsee Etelä-Helsingissä.

Ykkösluokan järjestelyt

Ylikomisarion mukaan poliisi on varautunut vierailuun apuvoimin muualta Suomesta. Porolan mukaan poliiseja tulee saman verran muualta maasta kuin Helsingistä. Kaikkiaan puhutaan useista sadoista poliiseista.

–  Suurvaltojen johtajien vierailuihin varaudumme aina ykkösluokan toimenpitein. Hankala sanoa kokonaislukumäärää, koska eri aikoina tarvitaan vaihteleva määrä henkilökuntaa. Isoin ja vaikuttavin on siirtymä lentokentältä kaupunkiin, Porola sanoo.

Poliisin toive on, että keskiviikkona kulkijat välttäisivät käyttämästä henkilöautoja Helsingin keskustassa. Poliisi on julkaissut liikennetiedotteet tapahtuman järjestelyistä.

–  Presidentinlinnan liepeillä tilapäisjärjestelyjä on koko päiväksi, Porola sanoo.

"Ei kahdenvälisiä ongelmia ratkottavana"

Putinin työvierailun ohjelmaan kuuluu esimerkiksi keskusteluja ja yhteinen päivällinen.

Suomella ja Venäjällä ei ole erityisiä ongelmia ratkottavanaan kahdenvälisissä suhteissa, sanoo presidentti Niinistö. Niinistö puhui toimittajille suurlähettiläspäivillä Helsingissä.

– Ei meillä tällä hetkellä ole mitään erityistä, ei ainakaan mitään erityisongelmaa, niin kuin joskus menneinä vuosina, Niinistö sanoi.

– Mitään merkittävää ei ole tapahtunut tai tapahtumassa kahdenvälisessä tilanteessa.

Esille nousevat myös Venäjän ajankohtaiset tapahtumat, kuten Moskovan mielenosoitukset ja Arkangelin räjähdys- ja säteilyonnettomuus, Niinistö uskoo. Hän sanoo seuranneensa mielenosoituksia itänaapurissa "vakavin ajatuksin" ja uskoo, että Suomi voi vaikuttaa esimerkin voimalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.