Presidentti palaa päivärytmiin pikaisesti – virkaanastujaiset torstaina

Jatkokaudelle valitulla presidentti Sauli Niinistöllä on edessään pikainen paluu päiväjärjestykseen. Heti vaaleja seuraavana päivänä Niinistö kertoi ehtineensä jo keskustella esimerkiksi Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa puhelimessa.

Virkaanastujaiset ovat vuorossa torstaina. Presidentti antaa tuolloin eduskunnassa perustuslaissa säädetyn juhlallisen vakuutuksen ja pitää puheen eduskunnalle. Eduskunnasta presidentti siirtyy Presidentinlinnaan, jonka parvekkeelta hän tervehtii kansalaisia noin kello 12.40.

Tervehdyksen jälkeen presidentti tapaa diplomaattikuntaa Presidentinlinnan peilisalissa. Diplomaattien tapaamisen jälkeen Niinistö siirtyy valtiosaliin, jossa kuullaan pääministerin puhe presidentille ja presidentin puhe.

Ulkoministeriön mukaan presidentin puoliso Jenni Haukio osallistuu virkaanastujaisiin vointinsa mukaan. Haukio on viimeisillään raskaana.

Yleisö voi seurata virkaanastujaisia suorana lähetyksenä Ylen TV1:ltä tai verkosta.

Kansalaiset voivat myös jättää tervehdyksensä Niinistölle onnittelukirjaan torstaina kello 10–16 Päävartion aulassa Mariankadulla ja perjantaina kello 10–16 Presidentinlinnan Mariankadun aulassa.

Koska istuva presidentti jatkaa ja vaalit ratkesivat ensimmäisellä kierroksella, presidentin uusi kausi alkaa helmikuun 1. päivä. Presidentin virkaanastujaispäivä on virallinen liputuspäivä.

Liettuan kautta Saksaan

Ensi viikolla presidentti Niinistö on mukana valtiopäivien avajaisissa, kun eduskunta aloittaa kevätistuntokautensa. Sen jälkeen presidentti matkustaa Liettuaan juhlistamaan maan 100-vuotisjuhlavuotta ja jatkaa sieltä Saksaan, Münchenin turvallisuuskonferenssiin.

– Tapaan muun muassa Poroshenkon, näin sovittiin, ja varmasti monia muitakin tapaamisia, Niinistö ennakoi.

Helmikuun puolivälissä järjestettävä Münchenin turvallisuuskonferenssi kerää perinteisesti yhteen satoja ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.