Presidentti tervehtii kansaa Linnan parvekkeelta puolen päivän aikaan

Presidentinvaalit voittaneen Sauli Niinistön virkaanastujaiset pidetään torstaina. Presidentti antaa tuolloin eduskunnassa perustuslaissa säädetyn juhlallisen vakuutuksen ja pitää puheen eduskunnalle. Eduskunnasta presidentti siirtyy Presidentinlinnaan, jonka parvekkeelta hän tervehtii kansalaisia. Presidentin voi nähdä Linnan parvekkeella noin 12.40.

Tervehdyksen jälkeen presidentti tapaa diplomaattikuntaa Presidentinlinnan peilisalissa. Diplomaattien tapaamisen jälkeen Niinistö siirtyy Valtiosaliin, jossa kuullaan pääministerin puhe presidentille ja presidentin puhe.

Koska istuva presidentti jatkaa ja vaalit ratkesivat ensimmäisellä kierroksella, presidentin uusi kausi alkaa helmikuun 1. päivä.

Presidentin virkaanastujaispäivä on virallinen liputuspäivä.

"Vahva mandaatti"

Niinistö vei vaaleissa 62,7 prosenttia äänistä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidentinvaalit ratkeavat jo ykköskierroksella. Suora kaksivaiheinen kansanvaali on ollut käytössä vuodesta 1994.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi STT:lle eilen illalla ääntenlaskun ollessa käynnissä, että Niinistön saama mandaatti on poikkeuksellinen.

– Meillä ei ole aiemmin ollut tällaista toisen kauden presidenttiä, joka lähtee näin vahvalla mandaatilla hallitsemaan, Jokisipilä luonnehti tilannetta.

Niinistö itse sanoi vaalivalvojaisissaan, että vaalituloksesta seuraa monenlaisia tuntemuksia.

– Minä olen suorastaan liikuttunut siitä tuesta, jonka tämän hienon maan hienot ihmiset ovat minulle antaneet. Samaan hengenvetoon minä tunnen myöskin aikalailla vastuuta, koska tällaiseen on kyettävä vastaamaan. Minä taas tapojeni mukaan omistaudun hommaan ja teen niin hyvin kuin osaan, Niinistö sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.