Presidenttiehdokkaat eivät pakottaisi naisia armeijaan

Naisten yleinen asevelvollisuus ei innosta presidenttiehdokkaita mutta kaikille tarkoitettu kansalaispalvelus saa kannatusta.

Vain demareiden Tuula Haatainen ja vihreiden Pekka Haavisto vastaavat Uutissuomalaisen vaalikoneessa olevansa naisia koskevan asevelvollisuuden kannalla.

Muiden ehdokkaiden mielestä yleinen asevelvollisuus naisille ei ole tarpeen. Hekin kuitenkin kannattavat perusteluissaan sekä miehille että naisille tarkoitettua kansalaispalvelusta.

– Kaikkia koskeva valmiusvelvollisuus on toimivampi kuin kaikkia koskeva asevelvollisuus. Samat peruspalvelusajat ja ei vankeusrangaistuksia aseista kieltäytymisestä, Merja Kyllönen (vas.) kommentoi.

Tuula Haataisen mielestä kaikilla suomalaisilla tulisi olla osaamista erilaisten kriisitilanteiden varalle.

– Puhuisin mieluummin kansalaistaitojen vahvistamisesta sekä miehille että naisille. Turvallisuusuhat ja niihin varautuminen ovat muuttuneet merkittävästi, siksi on tärkeää vahvistaa ihmisten osaamista ympäristökriiseissä, kyberuhan torjumiseksi sekä hybridivaikuttamista vastaan, Tuula Haatainen sanoo.

Kutsunnat kaikille

Tasa-arvo on tulevaisuudessa entistä enemmän esillä varusmiespalvelusta ja siviilipalvelusta kehitettäessä, Pekka Haavisto uskoo. Muun muassa puolustusvaliokunta on miettinyt kutsuntojen järjestämistä myös naisille. Sen jälkeen valittavana voisi olla kansalaispalvelus tai vapaaehtoinen asepalvelus.

– Ensimmäisenä askeleena kohti tasa-arvoa voisi olla kutsuntojen järjestäminen siten, että ne suunnattaisiin myös naisille. Tämä madaltaisi kynnystä naisten hakeutumiselle vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen ja rauhanturvatehtäviin, Haavisto sanoo.

Myös keskustan Matti Vanhanen suhtautuu myönteisesti naisten kutsuntoihin, jotka voitaisiin nimetä tulevaisuuskutsunnoiksi.

– Kutsuttaisiin sekä tytöt että pojat, ja läpivalaistaisiin nuoren elämäntilanne ja koulutusnäkymät. Pakollinen koko ikäluokan kattava asepalvelus ei ole tarpeen, hän sanoo.

Vanhanen sisällyttäisi kansalaispalveluksen osaksi toisen asteen opintoja.

– Kannatan maanpuolustuksen peruskurssia, joka valmentaisi kriisiajan oloihin. Se voitaisiin sisällyttää osaksi toisen asteen opintoja.

Perusteluksi ei riitä pelkkä tasa-arvo

Sekä istuva presidentti Sauli Niinistö (valitsijayhdistys) että europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys) epäilevät kansalaispalveluksen järkevyyttä.

– Eräänlainen kansalaispalvelus koko ikäluokalle on periaatteessa hyvä ajatus, mutta perusteluksi ei riitä pelkästään tasa-arvon toteutuminen. Tulee selvittää, mitä konkreettista hyötyä palveluksesta saadaan. Kyseessä olisi yli 25 000 nuorta naista, joiden työhön tai opintojen valmistumiseen tulee palvelusajan viive, Niinistö sanoo.

Väyrysen mielestä työssä saatu osaaminen valmentaa kansalaiset kriisitilanteiden kansalaispalveluun.

– Nykyinen malli vain miehiä koskevasta asevelvollisuudesta on toimiva. Vapaaehtoisuuteen perustuva naisten asepalvelus täydentää sitä hyvin, Väyrynen sanoo.

Nils Torvalds (r.) oli ainoana täysin eri mieltä väittämän kanssa.

– Ei ole tarpeellista, hän kommentoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Eurojackpotista kolme liki 500000 euron voittoa Suomeen, voitoista yksi Varkauteen

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

Pääsihteeri Paavola: ”Olen kansanedustajien palvelija”

Tuhansia "turhia" työtunteja – eduskunnan budjettisyksy halutaan tiiviimmäksi

Lauantaina luvassa vettä, räntää ja lunta

17 kohdetta, joita Savon kansanedustajat vaativat valtion vuoden 2020 budjettiin – Mukana muun muassa Kuopio–Leppävirta-väli

Kehno ajokeli lauantaina ja ensi tiistaina pohjoisessa

Kokoomuksen uusi puoluesihteeri: En halua nähdä perussuomalaisia rakentamassa seuraavaa hallitusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.