Presidenttiehdokkaat pesivät porukalla sotaharjoituspyykkiä: "Puolustusministeri tuli vähän reippaammin esille"

Viime päivien keskustelu suuresta sotaharjoituksesta väritti vahvasti maanantain presidentinvaalikeskustelua.

Presidentti Sauli Niinistö sai tehdä muille ehdokkaille selkoa siitä, miten on mahdollista, ettei hän ollut tietoinen puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kaavaileman ison harjoituksen valmistelusta.

Niinistö sanoi, ettei mitään menettelyvirhettä ole tehty.

– Politiikassa tuppaa joskus olemaan innokkuutta vaan, Niinistö sanoi Paasikivi-Seuran, UKK-Seuran, Suomen YK-liiton ja Ilta-Sanomien vaalipaneelissa.

Presidentti totesi, ettei tiennyt harjoituksen valmistelusta eikä siitä tiennyt kukaan mukaan, koska minkäänlaista valmistelua ei ole tehty.

Harjoitusta esillä pitänyt puolustusministeri Niinistö on todennut, että se voitaisiin pitää aikaisintaan vuonna 2020. Ajatusta on aiemmin nostanut esiin myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok).

Presidentti Niinistö sanoi ajatelleensa, että tämä on normaalia poliittista toimintaa omien ajatuksien esille tuomiseen.

– Nyt sitten puolustusministeri tuli vähän reippaammin esille, ehkä yllätyksenä minullekin, mutta ei tässä kovin suuria vahinkoja ole tapahtunut, Niinistö sanoi.

 

Haatainen: Pelisääntöjä ei ole noudatettu

 

SDP:n ehdokkaan Tuula Haataisen mielestä asiassa ei ole noudatettu pelisääntöjä.

– Nyt tässä on hypätty aisan yli. Puolustusministeri on tehnyt päätöksen itse, vetänyt hihasta nämä harjoitukset. Tekee tällä omaa profiiliaan ja tietynlaista politiikkaa ja nyt sitten asettaa tasavallan presidentin ja eduskunnan aika outoon asemaan, Haatainen sanoi.

Vihreiden Pekka Haavisto oli luullut asiaa vitsiksi, kun oli lukenut lehdestä, että puolustusministeri kaavailee Jussi-nimisiä harjoituksia.

– Ei tämä voi mennä tällä tavalla. Koska aina kaikki harjoitukset ovat myös viesti ulkopuolelle. Täytyy tietää mitä harjoitellaan, ketä vastaan harjoitellaan, mikä on kombinaatio. Minä en ole harjoittelua vastaan, mutta poliittisten viestien, jotka siitä lähtevät, täytyy olla jollakin tavalla harkittuja ja ulkopoliittisen johdon miettimiä, Haavisto sanoi.

Harjoituksesta käydään joulukuussa keskustelu presidentti Niinistön johdolla kokoontuvassa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Valiokunta käy kokouksessaan läpi kansainväliset harjoitukset koskien ensi vuotta ja aikaa siitä eteenpäin.

 

Sosiaalisesta mediasta karujakin kokemuksia

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohella ehdokkailta kysyttiin muun muassa heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan sosiaalisesta mediasta.

Lähes kaikki ehdokkaat nostivat esiin huoltaan vihapuheesta sekä sitä, että sanomisista pitäisi kantaa vastuuta.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari sen sijaan nosti ongelmana esiin, että some-kirjoittelun ympärille on rakentunut ilmiantokulttuuri, jossa esimerkiksi työnantajalle soitetaan henkilön Facebook-kirjoittelusta.

Ehdokkailla oli hyvin karujakin omakohtaisia kokemuksia somesta. Haatainen kertoi saaneensa kerran raiskausuhkauksen sanottuaan tiedotteessa, että monikulttuurisuus on rikkaus.

Huhtasaari kertoi vastaanottaneensa kuoleman toiveita ja väkivaltafantasioita.

Merja Kyllönen ja Haavisto sanoivat vihapuheen menneen ihon alle erityisesti silloin, kun se on kohdistunut läheisiin.

– Me tulimme ulos lapsettomuusasian kanssa, jolloin syntyi hyökkäys puolisoa kohtaan sosiaalisessa mediassa. Se tuntui aivan järjettömältä, koska ajattelin, että sanokaa minusta mitä vain, mutta puoliso ei ole poliittinen toimija ja häneen ei ole tarvetta puuttua, Kyllönen sanoi.