Professori: Lääkäripula ei helpota koulutusmäärän lisäämisellä

Lääkärikoulutuksessa vuosia jatkunut ahtaus saa Kuopion kampuksen jarruttelemaan opetusministeriön intoa lisätä aloituspaikkoja lähivuosina ja vieläpä tuntuvasti.

Opiskelijat ja opettajat arvioivat, että korkeintaan muutama lisäpaikka järjestyy ja nekin vain tanakammalla valtion tuella.

- Hammaslääkärikoulutuksen 40 aloituspaikkaa sen sijaan voisi piankin nostaa 10-20:llä, akateeminen rehtori Kalervo Väänänen sanoo.

Opiskelijat pitävät ääntä, että jo nyt opetuksen laatu kärsii ylisuurten opetusryhmien takia.

- Kun kliininen harjoittelu yliopistosairaalassa alkaa, noin kymmenen opiskelijan ryhmässä ei aina pääse edes koskettamaan potilasta, tuumaavat Kuopiossa neljättä vuotta lääkäriksi opiskelevat Eveliina Kiuru ja Sofia Kauhanen.

Jo 30 vuotta yleislääkäreitä kasvattanut professori Esko Kumpusalo ei usko, että paikoin terveyskeskuksia vaivaama lääkäripula helpottuisi koulutusmäärän lisäämisellä. Kumpusalosta terveyskeskustyön vetovoimaa on parannettava työoloja ja ohjausta parantamalla.

Opiskelijoiden mukaan ahtaus ja siksi hatara harjoittelu johtavat herkästi siihen, että opiskelija pelkää työelämään lähtemistä paikoissa, joissa seniorilääkäri ei ole koko ajan neuvomassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.