Professori: "Niinistö saa kaikki kokoomuslaiset taakseen joka tapauksessa"

Turun yliopiston valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo ei ylläty Sauli Niinistön ilmoituksesta asettua ehdolle vuoden 2018 presidentinvaaleissa. Paloheimoa ei yllätä sekään, että Niinistö päätti osallistua vaaleihin valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

– Niinistön on luontevaa asettua jonkin kokoomus-puoluetta avaramman yhteisön ehdokkaaksi, koska hän saa kaikki kokoomuslaiset taakseen joka tapauksessa. Nyt hän ei profiloidu kokoomuksen ehdokkaaksi, vaan kutsuu kannattajia puolueesta riippumatta.

Niinistö on mielipidemittausten perusteella erittäin suosittu presidentti. Paloheimo näkee hänessä jotakin samaa kuin vastikään menehtyneessä Mauno Koivistossa.

– Niinistössä on jotain koivistomaista. Enkä tarkoita turkulaisuutta. Toimintatyylissä on tietynlaista varovaisuutta. Myös se on samankaltaista, että Koivisto oli sosiaalidemokraatti, mutta aina aika itsenäinen suhteessa omaan puolueeseensa jo ennen presidenttikautta. Myös Niinistö on monissa asioissa itsenäinen.

– Nämä ovat sellaisia piirteitä, joilla Koivisto sai sympatioita kansan keskuudessa. Samasta syystä Niinistö saa kansalta sympatioita.

Paloheimo nostaa esiin myös Niinistön linjan eurooppalaisesta yhteistyöstä.

– Puolustuskysymyksissä Niinistön linja on ollut korostaa maan omaa puolustusta ja sen merkitystä, mutta toisaalta hän tähyilee eurooppalaiseen yhteistyöhön. Ei Natoon, vaan eurooppalaiseen Natoon.

– Nyt tämän Trumpin vierailun jälkeen hänellä on muuten entistä paremmat mahdollisuudet jatkaa tällä eurooppalaisen yhteistyön linjalla, koska mahtaako se Trump koskaan Eurooppaa tulla puolustamaankaan, jos tiukka paikka tulee.

"Hän suostui, kun ei kukaan muu suostunut"

Miten SDP:n tilanne näyttäytyy nyt, kun Niinistö on varmasti ehdolla?

– SDP:n tilanne on huono, Paloheimo sanoo.

– SDP:llä on suuria vaikeuksia löytää ehdokas. Presidentinvaalikampanjan käynnistäminen tällaisessa tilanteessa ei ole otollisin mahdollinen asetelma. Vaikka Eero Heinäluoma suostuisi demareiden ehdokkaaksi, ei pääse millään eroon siitä mielikuvasta, että hän suostui, kun ei kukaan muu suostunut.

Heinäluoma kertoi sosiaalisessa mediassa Niinistön ilmoituksen jälkeen, että ilmoittaa omasta päätöksestään viikon sisällä.

Paloheimo ei usko, että SDP luopuu omasta ehdokkaasta, vaikka Niinistön taakse olisikin nyt helpompi asettua, kun hän ei lähde vaaleihin kokoomuksen ehdokkaana.

– Puolueilla on presidentinvaaleissa aina myös muita tavoitteita kuin presidentinvaaleihin suoraan liittyvät tavoitteet.

Entä kokoomus? Uskooko emeritusprofessori, että puolue asettaa vielä erikseen oman ehdokkaansa?

– Ei aseta. Ei missään tapauksessa. He menevät Niinistön taakse, se on päivänselvä juttu.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoittikin pian Niinistön tiedotustilaisuuden jälkeen Twitterissä, että "Suomi tarvitsee ja Sauli Niinistö ansaitsee toisen kauden. Kokoomus on täysillä mukana!"

Heinäluoma lupaa oman ratkaisunsa viikon sisään, Rinne ei yllättynyt Niinistön ilmoituksesta

Orpo: Kokoomus nimeää Sauli Niinistön presidenttiehdokkaakseen

Uutisanalyysi: Sauli Niinistön ylivoima pakottaa muiden ehdokkaiden katseet pitkälle

Niinistö aikoo jatkokaudelle presidenttinä valitsijayhdistyksen kautta