Professori: Nykylaissa vihapostit pitäisi käydä itse läpi ja vaatia jokaiselle lähettäjälle rangaistusta erikseen

Viranomaisten kynnys puuttua toimittajiin kohdistuviin vihakampanjoihin on korkea, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

– Jos suoraan sanotaan, niin minusta olisi parempi, että tällaiset rikokset olisivat yleisen syytteen alaisia rikoksia ja sillä selvä. Tällaisessa on kysymys vainoamistyyppisestä toiminnasta, ja olisi perusteltua, että tämäntyyppinen teko olisi virallisen syytteen alainen rikos.

Vainoaminen tuli rangaistavaksi ja yleisen syytteen alaiseksi rikokseksi vuoden 2014 alusta. Tunnusmerkistö täyttyy vain, jos sama henkilö toistuvasti esimerkiksi uhkaa, seuraa, tarkkailee tai ottaa yhteyttä siten, että se voi aiheuttaa pelkoa tai ahdistusta uhrissa.

Sen sijaan kunnianloukkausrikokset ja sanallinen laiton uhkaus ovat asianomistajarikoksia, mikä tarkoittaa sitä, että poliisi ei voi tutkia, eikä syyttäjä voi tavallisesti syyttää rikoksista ilman uhrin rangaistusvaatimusta.

Tolvasen mukaan peruste sille, että jokin rikos on yleisen syytteen alainen, on että niihin liittyy yhteiskunnan julkinen intressi.
– Onhan meillä varkauskin yleisen syytteen alainen rikos, vaikka se loukkaa vain yksityisen etua.

– Lainsäädäntö on ajateltu toisenlaiseen aikaan ja sitä on nyt valtakunnansyyttäjä tulkinnut niin, että laissa määritellyn poikkeuskriteerin täyttymisen kynnys on korkea. Nyt tilanne on se, että vihapostit pitäisi käydä itse läpi ja vaatia jokaiselle rangaistusta erikseen, Tolvanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päätoimittajien mitta tuli täyteen – vaativat toimittajien ja muiden julkisuudessa toimivien oikeusturvan parantamista

Päätoimittajien kannanotto: Julkisuudessa työtään tekevien vainoamiseen pitää voida puuttua

Uusimmat

Kotimaa

THL: Äidin lievätkin masennusoireet vaikuttavat lapsen tunne-elämään

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.