Professori ihmettelee Väyrysen puoluetta: kansalaispuolue, joka kelpuuttaa vain eliittiä

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen antoi tänään aamulla tiedotustilaisuudessa lisää tietoa suunnittelemastaan Kansalaispuolue ry:stä.

Väyrysen mukaan kansalaispuolue ottaisi jäsenikseen kansanedustajia ja europarlamentaarikoita, ja puolue toimisi vain valtakunnan tasolla, eduskunnassa. Puolueeseen voisi kuulua muiden puolueiden kansanedustajia. Muut voisivat kuulua syntyvän "parlamenttipuolueen" tukiryhmään.

Väyrynen ilmoitti jatkavansa keskustan paikallisosaston jäsenenä, mutta eduskunnassa hän kuuluisi kansalaispuolueen eduskuntaryhmään.

– Mielenkiintoista ja hyvin erikoista, Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari purkaa ensiajatuksiaan Väyrysen tiedotustilaisuuden jälkeen.

– En usko, että tällaista puoluetta voi perustaa, Ruostetsaari sanoo.

Väyrynen on ilmoittanut aikovansa rekisteröidä yhdistyksensä puolueeksi, mikä vaatii 5 000 kannattajakortin keräämistä.

Suurempi ongelma voi kuitenkin olla vaatimus, että Suomessa puoluerekisteriin otettavan puolueen pitäisi toimia kansanvaltaisesti.

– En ole varma, että voiko puolueeseen näin ollen ottaa vain kansanedustajia jäseneksi, Ruostetsaari pohtii.

– Paradoksaalista tässä on, että puolue olisi nimeltään kansalaispuolue, mutta sen jäseneksi otettaisiin vain kansanedustajia ja europarlamentaarikoita. Näin se olisi kaaderipuolue, jopa eliittipuolue.

Sinänsä "parlamenttipuolueet" eivät ole historiassa uutta. Parlamenteissa puolueita on syntynyt joidenkin ryhmien ympärille Suomessakin, joten Britanniasta saakka Väyrysen ei olisi tarvinnut mallia puolueelleen hakea.

Tänä päivänä kaaderi- eli ydinjoukkopuolueet ovat kuitenkin harvinaisia, Ruostetsaari sanoo.

Eduskunnassa voisi kuitenkin olla mahdollisuuksia EU- ja eurokriittisen ryhmän perustamiseen. Perussuomalaisissa ja keskustassa on molemmissa kansanedustajia, jotka ovat tyytymättömiä nykytilanteeseen, Ruostetsaari arvioi.

Väyrynen itse on perustellut hankettaan sillä, ettei eduskuntapuolueiden kautta voi ajaa eurokriittistä linjaa.

Väyrysen jatko keskustassa riippuu, annetaanko hänen jatkaa paikallisosastonsa jäsenenä vai ei.

Väyrynen ilmoitti itse voivansa jatkaa, koska kansalaispuolueella ei hänen mukaansa tule olemaan paikallista toimintaa.

– Keskusta on tässä suhteessa erilainen kuin esimerkiksi perussuomalaiset, jossa jäsenet kuuluvat suoraan puolueeseen. Keskustassa erottamisen pitäisi siis tapahtua paikallisosastossa, ja kysymykseksi jää, voiko puolue erottaa jäsenen, Ruostetsaari erittelee.

Näyttäisi siltä, että Väyrynen on perustamassa uutta eduskuntaryhmää ennen kuin uutta eduskuntaa on valittu, mutta eduskuntaryhmälle yritetään poikkeuksellisesti perustaa puolue.

– Kyllä se eduskuntaryhmältä näyttää. Jos Väyrynen tulisi valituksi eduskuntaan, mutta ei kuuluisi keskustan eduskuntaryhmään tai muihin, hän perustaisi oman eduskuntaryhmän, Ruostetsaari sanoo.

Nyt julkisuudessa nähtävän näytelmän tarkoitus on juuri se eli julkisuus, Ruostetsaari arvioi.

– Tässä valmistaudutaan seuraaviin vaaleihin ja haetaan julkisuutta. Niin kuin tiedetään, niin europarlamentaarikot katoavat kotimaan julkisuudesta.

– Mutta mielenkiintoinen kuvio tämä kyllä on, Ruostetsaari sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Väyrynen: En aio pyytää eroa keskustasta

Kunniapuheenjohtajan lähtö noloa keskustalle

Väyrysen venkoilu siirtyi aivan uudelle tasolle

Kommentti: Väyrysen uusi piruetti