Professorit HS:lle: Suola tappaa, lisäaineet eivät

Lisäainekeskustelu on saanut elintarviketeollisuuden korvaamaan lisäaineita suolalla, kirjoittavat mielipidekirjoituksessa Helsingin Sanomissa professorit Timo Strandberg ja Antti Jula. He kuuluvat Suomen verenpaineyhdistyksen hallitukseen.

Oulun yliopiston lääketieteen professori Strandberg ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Jula muistuttavat, että toisin kuin liiasta suolasta, elintarvikkeiden lisäaineista ei ole kansanterveydellistä haittaa.

Liiallinen suolansaanti muun muassa lisää mahasyöpäriskiä, edistää osteoporoosia ja aiheuttaa kohonnutta verenpainetta. Suomessa on laskettu, että kolmen gramman päivittäinen suolan vähennys pienentäisi terveydenhoidon kuluja 150-250 miljoonaa euroa vuodessa.

Sen sijaan lisäaineista ei ole professorien mukaan haittaa lukuun ottamatta mahdollista allergiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.