Psykologi mukaan Rautavaaran kolarin tutkintaan

Psykologi tekee arvion Rautavaaran kuolonkolariin vaikuttaneista syistä. Liikennepsykologin arvio tulee osaksi Pohjois-Savon liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan tutkintaselostusta.

– Psykologin näkemys nojaa poliisikuulustelupöytäkirjoihin ja lautakunnan poliisijäsenen tekemiin haastatteluihin, tutkijalautakunnan puheenjohtaja, ylikomisario Petri Pahkin kertoo.

Käyttäytymistieteiden asiantuntijan käyttö on normaali osa tutkijalautakunnan työtä ja voi tapauksesta riippuen auttaa lautakuntaa hahmottamaan tapahtumien kulkua ja antamaan suosituksia, miten vastaavan voisi estää.

Kuolonkolarin eli 1,5 viikkoa sitten sattuneen perhesurman varsinainen rikostutkinta on edennyt hyvin.

– Viimeiset kuulustelut on piakkoin tehty, jonka jälkeen poliisi selvittää tarkemmin vielä taustatietoja. Myös teknisen tutkinnan valmistuminen vie vielä aikaa, rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Itä-Suomen poliisista kertoo.

Mansikka-ahon mukaan tutkinnassa ei ole tullut ilmi aivan uusia tietoja eikä yllätyksiä enää odotetakaan.

– Tapahtumien runko on selvillä. Kuulustelut ovat vain vahvistaneet aiempia tietoja, vaikka yksityiskohdat vielä täydentyvät.

Nurmekselaisen 33-vuotiaan naisen epäillään 26. lokakuuta ajaneen kolme lasta kyydissään päin linja-autoa, jonka kyydissä hänen avomiehensä oli menossa rakennusalan matkatöihin. Kolaria edelsi riita matkan varrella pysäytetyssä linja-autossa vain vähän ennen ennen kolaria. Parilla oli ollut syksyn aikana riitaa lasten hoidosta ja vastuusta sekä ero puheissa.

Naisen auto osui linja-autoon, nousi pystyyn ja katto edellä törmäsi bussin tuulilasiin. Henkilöauto raahautui 20–30 metriä bussin edessä ja kaikki neljä kuolivat heti.

Osa matkustajista sai hoitoa vaatineita vammoja rajun törmäyksen takia. Hoidossa oli ainakin bussin kuljettaja ja kaksi matkustajaa fyysisten vammojen vuoksi ja isä järkytyksen vuoksi.

Nettiherjat rikoksista hätkäyttävät poliisia

Sosiaalitoimi sai lisätietoa Rautavaaran tragediasta

Matkustaja äänitti avoparin riidan bussissa

Rautavaaran kolarin bussinkuljettaja ei ehtinyt reagoida

Jopa 14:ää lakia muutetaan perhesurmien estämiseksi

Osa matkustajista nyt jatkohoitoon

Isä suunnitteli eroa

Rinne esittää osanottonsa

Nurmeksen kirkossa surtiin perhetragedian uhreja

Mies hälytti perheeseen apua syyskuussa