Psykologit: Nuorten huolet ilmastokriisistä on otettava huomioon päätöksenteossa

Lähes 400 suomalaista psykologia ja psykologian opiskelijaa on allekirjoittanut ilmastoadressin nuorten mielenterveyden suojelemiseksi. Allekirjoittajat ilmaisevat tukensa ilmastolakkoileville lapsille ja nuorille ja vaativat päättäjiltä jämeriä toimia ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

Nuorten ilmastolakkoilua luonnehditaan adressissa terveeksi ja rakentavaksi reaktioksi aiheelliseen huoleen omasta tulevaisuudesta.

–  Nuoret tietävät, että hiilidioksiditasot nousevat edelleen jatkuvasti ja että se aiheuttaa vakavan uhan ihmisten elinehdoille maapallolla. Samaan aikaan he näkevät, että hallitukset ja aikuiset maailman vauraissa osissa eivät ole toimineet riittävästi alentaakseen näitä tasoja, adressissa sanotaan.

Psykologit ovat huolissaan ilmastomuutoksen nuorissa aiheuttamasta ahdistuksesta, masennuksesta ja toivottomuudesta. Adressin allekirjoittaneet sanovat päättäjien passiivisuuden uhkaavan johtaa siihen, että lapset ja nuoret menettävät toivon ja psyykkiset ongelmat lisääntyvät heidän keskuudessaan.

Adressi luovutettiin hallitusneuvottelijoille

Psykologit vaativat, että tuleva hallitus pitää mielessään nuorten ilmaston puolesta tekemät vaatimukset.

Adressissa viitataan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 12. artiklaan, jonka mukaan lapsella on oikeus saada näkemyksensä huomioon otetuiksi itseään koskevissa asioissa. Lasten omat kokemukset, näkemykset ja mielipiteet ovat tärkeitä heidän oman etunsa määrittämiseksi.

–  Jokainen hallituksen päätös, joka lykkää ilmastokriisin ratkaisua, jättää vastuuta sukupolvelle, joka ei ole ollut mukana luomassa kriisiä, adressissa sanotaan.

Adressi myös linjaa, että kriisin ratkaiseminen vaikeutuu tulevaisuudessa entisestään joka ikisenä päivänä, jolloin yhteiskunta jättää tekemättä voimakkaita toimenpiteitä ekologisen kriisin ratkaisemiseksi.

Mielenterveyden asiantuntijat vaativat, että ilmastokriisi asetetaan hallitusneuvotteluiden ja tulevan hallituksen asialistan kärkeen. Ekologinen näkökulma tulee heidän mukaansa ottaa huomioon kaikissa eduskunnan päätöksissä, ja he vaativat, että Suomi osallistuu ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen alle 1,5 asteeseen.

Psykologien ilmastoadressi luovutettiin sunnuntaina hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden edustajille, ja se lähetetään kaikille kansanedustajille ja europarlamentaarikoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Valtiovarainministeri Kulmunilla ei ole taikatemppuja kuntatalouteen – itäradan merkitykselle löytyy ymmärrystä

Mies lähetti Facebook-ryhmään kuvan, jonka väitti esittävän sarjakuristajaa – karmea virhe johti tuomioon kunnianloukkauksesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.