Puheenjohtajien kohtaamisessa kinattiin eniten vappusatasesta ja aktiivimallista mutta ensimmäiset aplodit menivät Jussi Halla-ahon varoitukselle

Puoluejohtajat kohtasivat tiistai-iltana puheenjohtajatentissä ensimmäistä kertaa uuden hallituksen muodostamisen jälkeen. Uutissuomalainen arvioi heidän pärjäämisensä Suomi-Areenan tentissä Porin tihkusateessa.

Antti Rinne (sd.) joutui heti alussa torjumaan väitteet hallituksen eripurasta. Pääministerin mukaan hallituksessa ei riidellä ja "tilanne kulkee hyvin eteenpäin". Toisaalta hän myönsi, että näkemyseroja on ollut.

Parhaimmillaan Rinne oli keskustelun lopussa, kun hän puolusti jämäkästi sormi ojossa eläkelupaustaan ja korosti, että usean vuoden ohjelman ensimmäinen osa on täyttymässä.

Rinne on petrannut esiintymistään ja takavuosien takeltelut olivat nyt poissa. Hän esiintyi valtiomiesmäisesti, mutta sortui usein oikomaan julkisuudessa olleita väärinkäsityksiä.

Jussi Halla-aho (ps.) johtaa maan suurinta oppositiopuoluetta. Kevään vaalitenteissä näkynyt levollisuus vain lisääntyy esiintymisessä. Hän myhäili kesäparrassaan, kun pääsi muistuttamaan hallituskumppaneina olevien keskustan ja vihreiden näkemyseroista maahanmuutto- ja ilmastonmuutosasioissa – juuri perussuomalaisten tärkeimmissä kysymyksissä. Halla-aho laajensi aktiivimallikiistelynkin puolueelle läheisiin teemoihin, verotuksen keventämiseen ja ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan tarpeellisuuteen. Sai tentin ensimmäiset aplodit kehottaessaan äänestäjiä valveutuneisuuteen, kun poliitikot antavat vastuuttomia lupauksia.

Antti Häkkänen (kok.) oli tentin hiljaisia. Silti Petteri Orpoa tuurannut Häkkänen onnistui sanomaan asiansa usein vaikeaselkoisesti, mikä ei ole hänelle tyypillistä. Ensimmäisen puheenvuoron lopussakin Kulmuni vei huomion höpö höpö -välihuudolla.

Entinen oikeusministeri erottui edukseen vain, kun perusteli tiukkaa suhtautumista Isis-leirillä oleviin suomalaisiin.

Katri Kulmuni (kesk.) tuurasi Juha Sipilää. Hän aloitti napakasti ja nappasi tentin ensimmäisellä välihuudolla puheenvuoron itselleen. Liekö kokemuksen kapeus vai kovat panokset syynä, mutta puheenjohtajaehdokas vaikutti jännittävän aluksi. Onnistui silloinkin vetoamaan aktiivimallin poistamiskiistelyssä sujuvasti hallitusohjelman kirjaukseen korvaavien toimien tarpeellisuudesta. Rentoutui ja innostui loppua kohti. Kiepautti puolueensa eduksi jopa keskustan keskeisen roolin edellisessä ja nykyisessä hallituksessa, esimerkiksi pienten eläkkeiden korotusten edistäjänä. Nosti keskustalaista vihreyttä lopussa kehaisulla, että hänen kesätöinään istuttamansa puut ovat kasvattaneet hiilinielua jo vuosia.

Maria Ohisalo (vihr.) oli vaisu, kun häntä vertaa ex-puheenjohtaja Ville Niinistöön, joka napsi aktiivisesti puheenvuoroja ja haastoi muita keskustelijoita.

Ohisalo kiirehti aktiivimallin purkamista, mutta joutui pyörittelemään sanojaan. Hän huomautti, etteivät tutkimukset tule kertomaan, mikä työllisyysvaikutus mallilla on ollut. Työllisyyskehitystä on mahdotonta irrottaa maailmanlaajuisesta talouskehityksestä.

Ohisalo ei vastannut kysymykseen, onko eläkkeitä varaa nostaa myöhemmin.

Li Andersson (vas.) onnistui tentissä jälleen kerran. Hän puhui selkeästi, puolusti jämäkästi hallituksen linjauksia ja leimasi opposition kritiikin hallituksen toimettomuudesta hassuksi.

Andersson oli parhaimmillaan, kun hän hämmästeli opposition eläkepuheita. Hän kysyi, ylenkatsovatko opposition edustajat pienituloisten eläkeläisten tarpeita. Hän letkautti, että kokoomuksen lupaukset olivat "jäädytettyjä indeksejä", mutta nyt tehdään parannuksia pienituloisimpien toimeentuloon.

Anna-Maja Henriksson (r.) jäi muiden keskustelijoiden varjoon. Selkeiden vastausten sijaan hän sortui luennoimaan hallitusohjelmasta sekä oikeusvaltioperiaatteesta.

Hän ei ottanut selkeä kantaa aktiivimallin purkamiseen. Henriksson sanoi, että hallitus keskustelee asiasta keskenään ja hän luottaa työministeriin.

Sari Essayah (kd.) oli koko tentin selkeäsanaisin ja taitavin tilanteiden hyödyntäjä. Toisti, ettei hallitus kanna työllisyyden edistämisessä vastuutaan vaan ulkoistaa keinojen valinnan työmarkkinajärjestöille. Sai sillä Rinteen korottamaan ääntään. Loppuun tentin paras heitto, oli Olvilla kesätöissä mutta ei maisteluosastolla.

Hjallis Harkimo (li.) erottui joukosta rennolla ja napakalla puhetyylillään. Hän vertasi hallitusohjelmaa abiristeilyyn, jonka jälkeen luvassa on krapula. Harkimo "kehui" ohjelmaa, jossa on hänen mukaansa toiveita ja lupauksia niin paljon, ettei siitä hyvää seuraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Andersson kehui puolueiden demokratiaa Suomi-Areenassa – "Perussuomalaisten jäsenet onnistuivat muuttamaan hallituksen kokoonpanoa

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylässä palaa rakennus – KSML:n mukaan kyseessä vanhustentalo

Iäkäs ihminen kuoli sairauskohtaukseen Alahärmän Powerparkin kartingradalla kesken ajon

Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Poliisihallitus löysi rahapelien ikärajavalvonnasta vakavia puutteita –  vain joka neljättä nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä

Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"

Helsingin hovioikeus kovensi sarjahyväksikäyttäjän tuomiota – mies myi nuorille nuuskaa, jotta nämä suostuisivat seksuaalisiin puheisiin ja tekoihin

EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla – Marin Twitterissä: Ehdotuksessa askelia oikeaan suuntaan, mutta elpymisvälineessä vielä työtä

Oikeustieteellisiin opintoihin otetaan ilmoitettua enemmän opiskelijoita pisteytysvirheen takia

Kaksi entistä kansanedustajaa tavoittelee eduskunnan viestintäpäällikön paikkaa

Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.