Pullamössö jäi kakkoseksi – ruisleipä on Suomen syödyintä leipää

Kotimainen tumma leipä on ensimmäistä kertaa suositumpaa kuin vaalea leipä. Tumman leivän myynti kasvoi vähittäiskaupassa viime vuonna lähes kahdella prosentilla.

Kotimaisten leipomotuotteiden myyntitilastoa ylläpitävän Leipätiedotus ry:n mukaan syynä tumman leivän suosioon ovat muun muassa täysjyvä- ja ruisleivän todetut terveysvaikutukset. Täysjyvärukiin on todettu muun muassa vaikuttavan edullisesti insuliiniaineenvaihduntaan.

Suomalaiset ovat viimeisten vuosikymmenten aikana syöneet enemmän vaaleaa kuin tummaa leipää. Vuonna 2014 tumman leivän myynti oli lähes samalla tasolla kuin vaalean leivän, vuonna 2015 tummaa leipää myytiin enemmän kuin vaaleaa.

Leipätiedotuksen mukaan suomalainen söi viime vuonna noin 33,5 kiloa vähittäiskaupasta ostettua kotimaista pehmeää leipää, josta tummaa leipää oli 17,1 kiloa eli noin 51 prosenttia.

Tummiin ruokaleipiin kuuluvat kaikki ruisleivät ja ruislimput sekä gluteenittomista tuotteista esimerkiksi tattarileivät. Tilastossa ovat mukana kotimaiset pehmeät tummat ja vaaleat leivät, mutta eivät näkkileivät, hapankorput tai muut kuivaleivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.