Pullervolle kavereita - norppakanta kasvaa

Saimaannorpan suojelutoimet näyttäisivät tuottavan tulosta.

Kun vielä vuonna 2012 norpan talvikannaksi arvioitiin 310 yksilöä ja sukupuuton riskiä pidettiin erittäin suurena, niin vuonna 2015 norpan uhanalaisuusluokkaa voitiin laskea äärimmäisen uhanalaisesta enää erittäin uhanalaiseksi.

Saimaannorpan suojelutyöryhmä luovutti tänään tuoreen raporttinsa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.). Raportissa todetaan, että vaikka kaudelle 2012–2016 laadittu suojelutrategia onnistui pääosin tavoitteissaan, noppien suojelua tulee yhä jatkaa. Seuraavalle viisivuotiskaudelle ehdotettuja uusia toimenpiteitä norppakannan turvaamiseksi ovat muun muassa norpan pesimäaikaisten häiriöiden vähentäminen kansalaisviestinnän keinoin, kalastuksen valvontaan ja neuvontaan osoitetun henkilöstön lisääminen ja  viranomaisyhteistyön tiivistäminen rantarakentamisen luvituksessa.

Suojelun välitavoitteena on päästä 400 norppaan vuoteen 2025 mennessä.

Vuoden 2016 talvikannan vahvuudeksi on arvioitu 360 yksilöä. Keskimääräinen kannan kasvu viimeisen viiden vuoden ajalta on ollut 3,6 prosenttia, mikä on saimaannoppien suojelustrategiassa asetetun tavoitteen mukainen.

Kevään pesälaskennoissa havaittiin 82 pikkukuuttia. Viime vuoden vastaava luku oli 86. Koko kannan suuruus pystytään arvioimaan kuitenkin vasta syksyyn mennessä tehtävien karttamääritysten jälkeen.

Ylen mukaan peräti 14 poikasista oli kuolleita, mikä on normaalia enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pullervo on taas kivellä - HS: Tuhannet seurasivat Norppalivestä

WWF: Norppalivessä nähty ensimmäinen norppa – videotallenne netissä