Punkkirokotetta saatavilla viimevuotista paremmin

Maahantuojien mukaan puutiaisaivokuumeelta suojaavat punkkirokotteet riittävät tänä vuonna viimevuotista paremmin. Viime kesänä rokotteet loppuivat kesken, kun myös riskiryhmään kuulumattomat ihmiset innostuivat suojautumaan virukselta.

- Tänä vuonna rokote riittää ainakin heinäkuun loppuun asti, sanoo Miska Merentie lääkettä maahantuovalta Baxterilta.Toiselta lääkettä maahantuovalta yritykseltä, SBL Vaccinesilta, punkkilääke on loppunut. Sitä pitäisi saada lisää jo ensi viikolla. Yrityksen mukaan tuotetta on ollut vaikea saada maahantuotavaksi.

- Hinta on korkeampi muissa Euroopan maissa, esimerkiksi Itävallassa ja Sveitsissä, jossa rokotteen tarve on suurempi kuin Suomessa, kertoo Aino Kukkola SBL Vaccinesilta.

Kukkola arvioi, että punkkirokotteen tarve kasvaa Suomessakin. Kun ilmasto lämpenee, TBE-virusta levittävät punkit levittäytyvät rajan yli Venäjältä Suomeen.

Punkkirokotteet eivät tehoa punkkien levittämään Borrelia-bakteeriin. Ne suojaavat kuitenkin tehokkaasti TBE-virukselta, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta. Vaara saada TBE-virus on suurin Ahvenanmaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.