Puolet pitää iäkkäitä autoilijoita liian hitaina

Ikääntyvät ovat väestöosuuteensa nähden yliedustettuja tieliikenteen kuolemantilastoissa. Liikenneturvan mukaan yli 75-vuotiaiden ja tätä vanhempien riski menehtyä henkilöauton kuljettajina on puolitoistakertainen muihin autoilijoihin verrattuna.

Liikenneturvan kyselytutkimuksessa neljä viidestä vastasi terveen iäkkään pärjäävän liikenteessä. Tutkimusten mukaan valtaosa seniorikuljettajista ajaakin ilman liikennevahinkoja ja rangaistuksia. Puolet kyselyyn vastanneista liitti silti iäkkäisiin kuljettajiin erinäisiä kielteisiä piirteitä. Varauksellisimmin iäkkäisiin suhtauduttiin, jos omassa lähipiirissä oli ikäkuljettaja, jonka terveydentila huolestutti.

Vastaajista puolet kertoi pelkäävänsä iäkkäiden kuljettajien sairauskohtauksia. Sama osuus piti iäkkäiden maantieajoa liian hitaana ja toivoi, että iäkkäiden kuljettajien sääntöjen tuntemista testattaisiin.

Ne, joiden lähipiirissä oli iäkäs kuljettaja jonka terveydentila huolestutti, suhtautuivat iäkkäiden autoiluun muita kielteisemmin.

Jos taas omassa lähipiirissä oli hyväkuntoinen iäkäs autoilija, vastaaja oli harvemmin sitä mieltä, että iäkkäiden autoilua tulisi rajoittaa tai ajokykyä ja -terveyttä testata.

Liikenneturvan tekemää tutkimusta varten TNS Gallupin keräsi tietoja kansalaisten suhtautumisesta ikäkuljettajiin haastattelemalla 1365 ihmistä vuonna 2010.

Enemmistö seniorikuljettajista pärjää suhteellisen hyvin liikenteessä. Heistä 95 prosenttia ajaa ilman liikennevahinkoja ja rangaistuksia. Liikenteessä selviytymisessä näkyy heikkenemistä vasta 90. ikävuoden jälkeen.

Ikäkuljettajien määrä kasvaa tulevina vuosikymmeninä. Erityisesti myöhään ajokortista luopuvien, eli yli 84-vuotiaiden suhteellinen määrä kasvaa. Lisäksi 75-84-vuotiaiden ajokortin haltijoiden joukko moninkertaistuu 100 000:sta lähes 270 000:een ajokortin haltijaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.