Puolet pitää iäkkäitä autoilijoita liian hitaina

Ikääntyvät ovat väestöosuuteensa nähden yliedustettuja tieliikenteen kuolemantilastoissa. Liikenneturvan mukaan yli 75-vuotiaiden ja tätä vanhempien riski menehtyä henkilöauton kuljettajina on puolitoistakertainen muihin autoilijoihin verrattuna.

Liikenneturvan kyselytutkimuksessa neljä viidestä vastasi terveen iäkkään pärjäävän liikenteessä. Tutkimusten mukaan valtaosa seniorikuljettajista ajaakin ilman liikennevahinkoja ja rangaistuksia. Puolet kyselyyn vastanneista liitti silti iäkkäisiin kuljettajiin erinäisiä kielteisiä piirteitä. Varauksellisimmin iäkkäisiin suhtauduttiin, jos omassa lähipiirissä oli ikäkuljettaja, jonka terveydentila huolestutti.

Vastaajista puolet kertoi pelkäävänsä iäkkäiden kuljettajien sairauskohtauksia. Sama osuus piti iäkkäiden maantieajoa liian hitaana ja toivoi, että iäkkäiden kuljettajien sääntöjen tuntemista testattaisiin.

Ne, joiden lähipiirissä oli iäkäs kuljettaja jonka terveydentila huolestutti, suhtautuivat iäkkäiden autoiluun muita kielteisemmin.

Jos taas omassa lähipiirissä oli hyväkuntoinen iäkäs autoilija, vastaaja oli harvemmin sitä mieltä, että iäkkäiden autoilua tulisi rajoittaa tai ajokykyä ja -terveyttä testata.

Liikenneturvan tekemää tutkimusta varten TNS Gallupin keräsi tietoja kansalaisten suhtautumisesta ikäkuljettajiin haastattelemalla 1365 ihmistä vuonna 2010.

Enemmistö seniorikuljettajista pärjää suhteellisen hyvin liikenteessä. Heistä 95 prosenttia ajaa ilman liikennevahinkoja ja rangaistuksia. Liikenteessä selviytymisessä näkyy heikkenemistä vasta 90. ikävuoden jälkeen.

Ikäkuljettajien määrä kasvaa tulevina vuosikymmeninä. Erityisesti myöhään ajokortista luopuvien, eli yli 84-vuotiaiden suhteellinen määrä kasvaa. Lisäksi 75-84-vuotiaiden ajokortin haltijoiden joukko moninkertaistuu 100 000:sta lähes 270 000:een ajokortin haltijaan.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.