Puolet pk-seutulaista haluaa lisää lähidemokratiaa

Noin puolet pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa, että kaupunginosissa päätettäisiin asioista nykyistä enemmän paikallisesti. Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämästä kyselystä.

Kyselyn mukaan 55 prosenttia vantaalaisista ja 54 prosenttia helsinkiläisistä haluaisi kaupunginosiin omat valtuustot. Espoossa vastaava luku on vain 41. Vasemmistossa kannatusta on oikeistoa enemmän.

Kyselyyn vastanneista noin 30 prosenttia lähtisi mukaan oman alueen päätöksentekoon. Suurin piirtein yhtä suuri osa vastanneista kieltäytyisi kunniasta.

Kaupunginosien omia valtuustoja ei Suomessa ole, eikä niiden päätösvaltaa ole oikeastaan määritelty. Periaatteessa ne voisivat päättää vaikkapa oman alueensa suunnittelun ja palveluiden yksityiskohdista. Talouden ja suunnittelun suuret linjat jäisivät mitä ilmeisemmin kaupungin yhteisen valtuuston vedettäviksi.

TNS Gallup haastatteli tutkimukseen puhelimitse noin tuhatta täysi-ikäistä kansalaista Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta 26. helmikuuta-4. maaliskuuta. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.