Puolet psyykepotilaista palaa sairaalaan vuodessa

Puolet kotiutetuista potilaista palaa psykiatriseen sairaalaan vuoden kuluessa. Tutkijan mukaan tämä voi olla merkki avohoidon palvelujen riittämättömyydestä tai puutteista asumisratkaisuissa.

Suuri osa kotiutujista muuttaa kotiin yksin asumaan.

Osa potilaista siirtyy takaisin sairaalaan, koska uudesta hoitojaksosta on sovittu jo etukäteen. Tutkimuksen mukaan tällainen hoito voitaisiin antaa sairaalan sijasta palveluasumisyksiköissä.

Tutkija pitää tärkeimpinä avohoidon osina päivä- ja työtoimintaa, vertaistukea sekä omaisten mukaantuloa. Syynä riittävien avohoitopalvelujen puuttumiseen ovat hänen mukaansa kuntien niukat resurssit. Usein avohoidon palveluja toteutetaan järjestöjen avulla.

- Sairaalasta on helpompi palata kotiin, kun otetaan mukaan myös perhe. Silloin kaikki ymmärtävät, mistä on kysymys. Tällä yritetään myös ehkäistä laitostumista. Jos laitoksessa on turvallista olla, sieltä ei ehkä haluakaan pois, sanoo mielenterveyskuntoutujien asumisesta selvityksen tehnyt Reetta Kettunen.

Selvityksen kustansi erityisryhmien asumista edistävä Asumispalvelusäätiö ASPA.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

SDP:ssä halutaan kansalaisille mahdollisuus esittää keskustelualoitteita päätöksentekijöille – aloitteita voisi tehdä kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-tasolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.