Puolueet: EU:n lopetettava Strasbourg-reissut

Kaikki suomalaiset eduskuntapuolueet haluaisivat lopettaa Euroopan parlamentin kuukausittaisen matkustamisen Brysselistä Strasbourgiin. Parlamentti kokoontuu nykyisin täysistuntoihinsa Ranskan ja Saksan rajalle Strasbourgiin, jonne siirtyy yli 700 parlamentaarikon lisäksi satoja lobbareita, toimittajia ja rekkalasteittain tavaraa. Koko sirkus maksaa veronmaksajille vuosittain arviolta yli 200 miljoonaa euroa.

Useimmat puolueet mainitsevat vastustuksensa syyksi, että rumba maksaa eikä se ole mielekästä. Vihreät puolestaan katsovat, että matkustaminen on myös huonoa ilmastopolitiikkaa.

Vastustusta reissaamiseen on myös parlamentin sisällä ja varsinkin EU-kansalaisten keskuudessa. Pari vuotta sitten asiaa vastustavaan adressiin kertyi miljoona nimeä. Adressilla ei kuitenkaan ollut käytännön vaikutuksia.

Perinnettä on vaikea muuttaa, sillä siitä on sovittu EU:n perussopimuksissa ja Ranskan on arvovaltasyistä lähes mahdotonta päästää siitä irti. Jotta Strasbourgin kokouksista voitaisiin luopua, pitäisi Ranskan saada jokin hyvitys. Toistaiseksi riittävän isoa lehmänkauppaa ei ole löytynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.