Puolueet haluavat pitää ilmastotavoitteista kiinni

EU:n on pidettävä kiinni ilmastotavoitteistaan vaikka USA, Kiina ja Intia jäisivät ilmastosopimuksen ulkopuolelle. Tätä mieltä ovat kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset, joiden mielestä myös EU:n olisi tuossa tilanteessa annettava periksi. Muuten tuotanto loppuu unionin alueella, puolue perustelee.

Lähes kaikki puolueet suhtautuvat varauksellisesti EU:n puolustusyhteistyön kehittämiseen. Puolueiden Turun Sanomille ja Väli-Suomen sanomalehdille antamien vastausten mukaan vain kokoomus on valmis syventämään puolustusyhteistyötä EU:n puitteissa. Kokoomus ja RKP tiivistäisivät myös yhteistyötä yhteistyötä Naton kanssa kun taas Vasemmistoliitto kehittäisi EU:n kriisinhallintakykyä.

"Ongelma Suomessa" Jos keskusta ja vihreät saisivat päättää, presidentti ei enää jatkossa saisi osallistua EU:n huippukokouksiin. Peitellymmin yhden lautasen kannalla on kokoomus, joka antaisi ulkopolitiikan johtamisvallan valtioneuvostolle.

Perussuomalaisten mielestä kaksi lautasta on "ongelma vain akateemisissa aivoissa". Sosiaalidemokraattien mukaan kaksi lautasta on ongelma vain Suomessa, ei Euroopassa.

Puolueet suhtautuvat ristiriitaisesti koko EU:n kattavan minimisosiaaliturvan ja minimipalkan säätämiseen. Kokoomus, RKP ja kristillisdemokraatit torjuvat nämä hankkeet suoralta kädeltä. Myös sosiaalidemokraattien mielestä näistä asioista olisi päätettävä kansallisesti.

Vihreät loisi sääntöjä myös sosiaaliturvaan ja ottaisi käyttöön lakisääteiset minimipalkat jäsenmaissa. Myös vasemmistoliiton ja perussuomalaisten mielestä EU:ssa olisi päätettävä vähimmäissosiaaliturvasta ja vähimmäispalkasta.

Keskusta vahvistaisi pohjoismaisen hyvinvointimallin periaatteita tukemalla sosiaalisia perusoikeuksia ja parantamalla vähimmäissäädöksiä lainsäädännössä.

Keskusta, kokoomus, SDP ja vihreät ja RKP näyttävät vihreää valoa Lissabonin sopimuksen myötä perustettaville EU:n presidentin ja ulkoministerin viroille. Perussuomalaisten ja kristillisten mielestä sen p aremmin presidenttiä kuin ulkoministeriäkään ei tarvita.

Vasemmistoliiton kanta EU:n presidenttiin on hyvin varauksellinen eikä puolue halua vahvaa ulkoministeriäkään. Toisaalta vasemmistoliitto on tyytyväinen siitä, että ulkoministerin myötä EU:n ulkopolitiikka saa kasvot.

Puolueet eivät purnaa myöskään Lissabonin sopimuksen myötä tapahtuvaa EU:n parlamentin vallan lisäämistä. Perussuomalaisten mielestä parlamentin aseman vahvistaminen on parempi asia kuin komission ja virkamiesten vallan kasvu.

Laajentaminen jakaa Jos perussuomalaiset ja kristilliset saisivat päättää Turkkia ei otettaisi EU:n jäseneksi. Molemmat puolueet suhtauvat muutenkin nihkeästi EU:n laajentamiseen nykyisestä koosta. Kaikki muut puolueet ovat valmiita avaamaan oven Turkille kunhan se täyttää jäsenyyskriteerit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.