Puolustusvoimien historian korkea-arvoisin naisupseeri Inka Niskanen Karjalan lennostoon hävittäjälaivueen komentajaksi

Everstiluutnantti Inka Niskanen, 44, siirtyy ensi vuoden alussa Karjalan lennostoon 31. hävittäjälentolaivueen komentajaksi.

Niskanen on tehtävässä Ilmavoimien ensimmäinen naispuolinen laivueen komentaja.

– Niskasen upseerinuralla hävittäjälentolaivue 31. on kasvattilaivue. Hän tuli aikoinaan kadettikurssilta laivueeseen, on kasvanut täällä lentäjänä ja palaa nyt toisissa tehtävissä takaisin tuttuun paikkaan. Hän tuntee yksikön ja yksikön historian, Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Timo Antikainen kertoo.

Niskanen johtaa hävittäjälentolaivuetta, jolla on tilanteesta riippuen henkilöstöä 50–100 henkeä ja koneita 20–25 kappaletta.

Niskanen seuraa 31. hävittäjälentolaivueen komentajan tehtävässä everstiluutnantti Tomi Böhmiä, joka siirtyy ensi vuoden alussa Ilmavoimien esikuntaan osastoesiupseeriksi suunnitteluosastoon.

Maanpuolustuskorkeakoulussa palvellut Niskanen ylennettiin everstiluutnantiksi tämän vuoden kesäkuussa. Viime vuonna Niskanen teki Maanpuolustuskorkeakoulun yleisesikuntaupseerikurssin diplomityön Hornet-hankinnan turvallisuuspoliittisista vaikutuksista.

Niskasta korkea-arvoisempaa naista ei ole Suomen armeijassa palvellut. Everstiluutnantti on maa- ja ilmavoimissa kuudenneksi korkein sotilasarvo.

Everstiluutnantti kuuluu tehtäväluokaltaan esiupseereihin, jotka palvelevat esikuntaupseereina esimerkiksi komentajina, esikuntapäällikköinä tai komentajien apulaisina.

Joukkoyksikön komentajuus on osa yleisesikuntaupseerin virkauraa ja kouluttautumista.

Inka Niskasen ura Suomen armeijassa on ollut ainutlaatuinen.

Hän aloitti vapaaehtoisen asepalveluksen Ilmavoimissa elokuussa 1997 ja oli toinen kahdesta ensimmäisestä Ilmavoimien lentäjäkoulutukseen päässeestä naisupseerikokelaasta.

Niskanen nousi myös ensimmäisenä naisena Maanpuolustuskorkeakoulun ilmavoimalinjan kadettikurssille 1998.

Maailmanlaajuisesti Niskanen kuuluu ensimmäisten hävittäjälentäjiksi koulutettujen naisten joukkoon. Hän lensi Hornet-hävittäjää ensimmäisen kerran vuonna 2002.

Uusimmat

Kotimaa

Ville Niinistö ehdolle europarlamenttivaaleihin

Posti ja Poliisi varoittavat katalasta huijauksesta: "Viime päivinä useampia ilmoituksia"

Suomalaiset sivakoivat mieluimmin metsän siimeksessä

Demarien kärkinimenä jatkaa Sanna Marin – sijaistaa Antti Rinnettä, jonka sairausloma pitkittyi helmikuun loppuun

Rahtialus törmäsi jäänmurtaja Kontioon – ei henkilövahinkoja tai ympäristövahingon vaaraa

Tyttöystävänsä nenän ja suun teipanneen miehen elinkautistuomio jää voimaan

Suomen Turkin-suurlähetystössä epäillään Schengen-viisumeiden myöntämistä väärin perustein – selviteltävänä satoja viisumeja

Sisäministeriö selvittää Suomen pakohuoneiden turvallisuutta

Helsingin ratapihan ongelmat selätetty – toipuvassa liikenteessä edelleen runsaasti viivästyksiä

SDP:ssä luotetaan Antti Rinteen paluuseen – "Nyt olisi raukkamaista lähteä vaihtamaan"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.