Purkaus nettiin voi viedä käräjille

Pohjois-Savon poliisin mukaan nettikirjoituksista tulee nykyään rikosilmoituksia koko ajan.

Osa epäillyistä kunnianloukkauksista on lieviä eikä johda sen enempään, mutta tutkintaan päätyy myös laajojam värikkäitä vuodatuksia.

Rikoskomisario Heikki Mansikka-aho arvioi, etteivät kirjoittajat aina ymmärrä, miten laajalle tekstit päätyvät.

Tuoreimmassa tapauksessa aikuinen nainen kirjoitti Facebookin entisen miehensä olevan pedofiili, liitti mukaan miehen nimen ja kuvan ja pyysi ihmisiä levittämään viestiä eteenpäin. Viestin on jakanut eteenpäin lähes 900 ihmistä ja lukenut useat tuhannet.

Tapauksesta on tehty rikosilmoitus poliisille.

Harkintaa mukaan

Vaikka kohdetta epäiltäisiinkin, se ei ole sama kuin tuomio rikoksesta. Ja vaikka aikanaan epäilty tuomittaisiin oikeudessa, nimen ja kuvan levittämisen kynnyksen pitäisi olla netissä silti harkinnan takana.

Poliisi neuvoo, ettei jonkin rikosepäilyn tai kiukan puuskan vuoksi kannattaisi aiheuttaa vahinkoa toisella ja samalla mahdollisesti itselleenkin.

Poliisin mukaan kadulla helposti huoritellaan tai homotellaan tuttua riitatilanteessa, mutta netissä kynnyksen pitää olla korkeammalla.

–·Kun kirjoittaa kommenttinsa nettiin, siitä jää mustaa valkoiselle, Mansikka-aho muistuttaa.

–·Harva kirjoittaja ajattelee asian laajuutta. Teksti ja kuvat voivat levitä eri palvelimille niin, ettei kommentteja saa edes koskaan pois.

Poliisin mukaan viestin kirjoittaja on ensisijaisesti vastuussa kirjoituksistaan, mutta osassa laajoista tapauksista myös viestin levittäjää voidaan epäillä rikoksesta. Kunnianloukkauksesta joutuu poliisikuulusteluihin etenkin, jos on tiennyt viestin tarkoituksen olevan vahingoittaa toista.

Aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pedofiili-varoitusvimma voi olla kunnianloukkaus

Uusimmat

Kotimaa

Antibioottien käyttö Suomessa vähenee edelleen – samalla antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä kasvaa meilläkin

Viikon sää leutoa pilvipoutaa, paikoin ripeksii tihkusadetta

Hovikäsittely alkaa tapauksessa, jossa tyttö joutui kahdeksan miehen hyväksikäyttämäksi ja raiskaamaksi Oulussa

Postin työkiistaan ei ratkaisua – tukilakot laajenevat huomenna

Jos suuronnettomuus iskee, terveydenhoidon kierroksia on pystyttävä nostamaan heti – Sote-uudistus aiheuttaa huolta valmiusjärjestelmän kohtalosta

Yle: Puolustusministeri Kaikkonen selvityttää, voisiko puolustushallinnon työtehtäviä hajauttaa nykyistä enemmän ympäri Suomea – koskee 13  000:ta työpaikkaa

Kaupunginvaltuusto saa pohdittavakseen aloitteen Havis Amandan siirrosta

Olisiko nyt aika uudistaa EU:n perussopimusta? – Suomalaisasiantuntija ei usko saksalaismepin ehdotuksen saavan laajempaa kannatusta

Budjettikomissaarin vetoomus ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä – kritiikki on ollut kovaa, mutta Rinne näkee polkuja ratkaisuun

Postilakon osapuolet valmiita pitkään tapaamiseen tänään – näin lakot ja tukitoimet uhkaavat laajeta lähiviikkoina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.