Purkaus nettiin voi viedä käräjille

Pohjois-Savon poliisin mukaan nettikirjoituksista tulee nykyään rikosilmoituksia koko ajan.

Osa epäillyistä kunnianloukkauksista on lieviä eikä johda sen enempään, mutta tutkintaan päätyy myös laajojam värikkäitä vuodatuksia.

Rikoskomisario Heikki Mansikka-aho arvioi, etteivät kirjoittajat aina ymmärrä, miten laajalle tekstit päätyvät.

Tuoreimmassa tapauksessa aikuinen nainen kirjoitti Facebookin entisen miehensä olevan pedofiili, liitti mukaan miehen nimen ja kuvan ja pyysi ihmisiä levittämään viestiä eteenpäin. Viestin on jakanut eteenpäin lähes 900 ihmistä ja lukenut useat tuhannet.

Tapauksesta on tehty rikosilmoitus poliisille.

Harkintaa mukaan

Vaikka kohdetta epäiltäisiinkin, se ei ole sama kuin tuomio rikoksesta. Ja vaikka aikanaan epäilty tuomittaisiin oikeudessa, nimen ja kuvan levittämisen kynnyksen pitäisi olla netissä silti harkinnan takana.

Poliisi neuvoo, ettei jonkin rikosepäilyn tai kiukan puuskan vuoksi kannattaisi aiheuttaa vahinkoa toisella ja samalla mahdollisesti itselleenkin.

Poliisin mukaan kadulla helposti huoritellaan tai homotellaan tuttua riitatilanteessa, mutta netissä kynnyksen pitää olla korkeammalla.

–·Kun kirjoittaa kommenttinsa nettiin, siitä jää mustaa valkoiselle, Mansikka-aho muistuttaa.

–·Harva kirjoittaja ajattelee asian laajuutta. Teksti ja kuvat voivat levitä eri palvelimille niin, ettei kommentteja saa edes koskaan pois.

Poliisin mukaan viestin kirjoittaja on ensisijaisesti vastuussa kirjoituksistaan, mutta osassa laajoista tapauksista myös viestin levittäjää voidaan epäillä rikoksesta. Kunnianloukkauksesta joutuu poliisikuulusteluihin etenkin, jos on tiennyt viestin tarkoituksen olevan vahingoittaa toista.

Aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pedofiili-varoitusvimma voi olla kunnianloukkaus