Purkki on kätevä miniroskis

Varkauden kaduilla saattaa kohta olla silmiinpistävän vähän tupakantumppeja ja vanhoja purukumeja.

Näin tapahtuu, jos kaupunkilaiset ottavat omakseen Roska päivässä -liikkeen idean kerätä pikkuroskat kätevästi taskussa kulkevaan, tyhjennettävään muovipurkkiin.

Roskaliikkeen perustaja ja johtaja, Tuula-Maria Ahonen poikkesi purkkeineen lomamatkansa lomassa Varkauden Taulumäen torille perjantaina.

Ahonen levittää miniroskiksia sinne, missä ikinä liikkuu.

–Nämä ovat purkkeja, missä on ollut diabeetikoiden koeliuskoja. Diabetesta sairastavalle kertyy vuodessa noin sata purkkia. Sen parempaa ja kestävämpää miniroskista ei ole. Ilmatiiviiseen purkkiin voi panna jopa palavan tumpin, hän kehuu.

Ahonen esitteli ideansa myös Varkauden Seudun Diabetesyhdistykselle. Yhdistys päättää ehkä jo ensi viikolla, aloittaako se järjestäytyneen purkkien keräilyn ja jakelun ensimmäisenä Pohjois-Savossa.

Vastaavaa on jo muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Torniossa.

–Idea on vapaasti varastettavissa ihan minne tahansa. Varkauden päätöstä odotellessa, jokainen voi kerätä roskan päivässä ja lopettaa tumppien heittämisen maahan.

–Tupakantumppi on maailman yleisin roska. Sen maatuminen kestää 10–15 vuotta ja siitä leviää myrkkyjä luontoon, hän muistuttaa.