Purkutyömaan kainalossa pyörivät yhä Muotoiluakatemian kurssit

Etelä-Koreasta tullut Soyoung Chung on yksi monista harrastajista, jotka ovat hyötyneet Kuopion Muotoiluakatemian edelleen Piispankadulla pyörittämästä taiteen perusopetuksesta.

– Olen opiskellut täällä kirjansidontaa ja valmistanut ulkohimmelin sekä ex libris -leimasimen, jossa on suosikkieläimeni ketun kuva. Muotoiluakatemian opetus on tasokasta. Puuha myös auttoi kotiutumaan Kuopioon, sanoo suomalaisen poikaystävänsä takia paikkakunnalle tullut Chung. Hänellä on taiteen alan korkeakoulututkinto kotimaastaan.

Savonia Muotoilu muutti pari vuotta sitten Opistotien kampukselle. Piispankadulta onkin viime viikkoina purettu oppilaitoksen tilat lukuun ottamatta suojeltua puurakennusta, jossa yhä on muotoiluun liittyvää toimintaa Kuopion Muotoiluakatemian nimellä.

Rouvasväenyhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Tanninen-Komulainen pahoittelee, että purkuprojektin ja kulmakunnan muuttuvan maiseman vuoksi monille syntyi kuva, ettei yhdistyksellä ja oppilaitoksella ole enää mitään toimintaa Piispankadulla.

– Sekaannus on ikävä. Kyllä Rouvaväenyhdistys pitää kunniassa hienon historiansa tässä korttelissa.

Piispankadulla aloitti Lasten käsityökoulu jo vuonna 1884. Se tarjosi oppia varattomille tytöille ja nuorille naisille.

Nyt taiteen perusopetuksen koulussa opetetaan lapsia, nuoria, työikäisiä ja senioreita.

– Parhaillaan opissa käy kymmeniä ihmisiä, ja syksyllä tulee taas uusia. Autamme myös valmistuneita muotoilijoita oppimaan yrittäjyyteen ja yrityksiä parantamaan näkymiään lisäämällä ymmärrystä muotoilusta, Tanninen-Komulainen sanoo.

Savonia Muotoilun lehtori Marke Iivarinen on samalla Rouvasväenyhdistyksen hallituksen jäsen. Hänestä on luontevaa, että ammattikorkeakoulun muotoilualalla ja yhdistyksen Muotoiluakatemialla on yhä yhteistyökuvionsa.

– Opistotien kampuksella on alan korkeakouluopetus, mutta tärkeätä on taata myös harrastajille tavoitteellista opetusta.

Aiheesta lisää torstain Savon Sanomissa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.