Putin-rekisteristä vastuullisia ei löytynyt - syytteet nurin

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi torstaina syytteet kolmea poliisin päällikköä kohtaan tuottamuksellisista virkavelvollisuuden rikkomisista.

Oikeuden mukaan kyseisen kolmen miehen ei näytetty syyllistyneen mihinkään niihin rikoksiin, joista syyttäjä oli vaatinut heille rangaistusta.

Poliisin epäiltyjen rekisterissä oli laajoja virheitä ja puutteita, mutta niistä vastuullisia henkilöitä ei löytynyt.

Syyteharkinnassa kyseiset kolme henkilöä valikoituivat syytteiden saajiksi, vaikka yksi heistä oli rekisterin tekninen päällikkö, jolla ei ollut edes käyttöoikeuksia järjestelmään tai tietoa sen sisällöstä. Kaksi muuta olivat olleet asemaltaan tehtävässä, johon ei sisältynyt velvollisuutta rekisterin laillisuusvalvontaan.

Oikeus totesikin, ettei syytettyjen tehtäviin kuulunut tämän rekisterin merkintöjen valvonta, minkä takia syytteet hylättiin.

Käräjäoikeus ei ottanut kantaa epäiltyjen tietojärjestelmän virheellisyyksiin nyt, kun syytteet hylättiin vastaajien rikosoikeudellisen vastuun puuttumisen vuoksi. Oikeuden päätöksellä ei voi siis myöskään väittää, että rekisterin kaikki merkinnät olisivat olleet laillisia.

Syyttäjän mukaan virheitä nimittäin löytyi. Tämän myönsi myös rekisteristä vastuussa ollut Poliisihallitus, joka jo viime vuonna kävi rekisterin virheitä läpi ja listasi virheellisiä merkintöjä poistettavaksi.

Poliisin epäiltyjen rekisterin virheellisyydet nousivat julki vuodesta 2013 alkaen, kun julkisuuteen kerrottiin rekisterissä olevan muun muassa Vladimir Putin, Mika Salo ja useita tunnettuja urheilu- ja kulttuuritähtiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Poliisi vastasi ettei sen rekistereistä vastaa kukaan

Kommentti: Poliisin rekistereissä vieläkin epäselvyyksiä - määrät heittävät yhä

Kävitkö jengin juhlapaikalla - päädyit poliisin rekisteriin

Kommentti: Epäiltyjen rekisteri oli laaja ja kummallinen

Ylijohtaja: Poliisin pysyttävä laillisella alueella

SK: Vanhanen, Kanerva ja NHL-kiekkoilijoita poliisin kohurekisterissä

Putin-rekisterissä oli rakenteellinen virhe

Ripaus suuruudenhulluutta

Ministeriö: Poliisien riitely haitaksi