Putkaöiden sesonkiaika alkoi – päihtyneiden säilöönotot vähentyneet paljon

Päihtyneiden säilöönotot jatkavat vähenemistään. Viime vuonna päihtyneiden säilöönottoja oli noin 54 300 eli noin 2 000 tapausta vähemmän kuin edellisvuonna.

Myös vielä pidemmällä ajanjaksolla väheneminen on ollut erittäin voimakasta. Vielä 20 vuotta sitten päihtyneiden säilöönottoja oli reilusti yli 80 000 ja 30 vuotta sitten noin 190 000 kappaletta vuodessa.

Päihtyneen säilöönotolla tarkoitetaan poliisilain perusteella tehtyä kiinniottoa, jonka yleisin syy on suojata henkilöä itseään tai toiseksi yleisin syy suojata hänen ympäristöön rikoksilta ja häiriöiltä.

Lisäksi putkassa säilytetään rikosepäilyjen takia kiinniotettuja. Heitä ei lasketa samaan tilastoon.

Vaikka alkoholia käytetään enemmän kuin 1980-luvulla, sen käyttö on jakautunut tasaisemmin väestöön. Lisäksi asunnottomien määrä on vähentynyt. Julkijuopottelu ei ole myöskään niin yleistä kuin ennen, vaan alkoholin käyttö on siirtynyt sisätiloihin.

Iso muutos on tapahtunut myös poliisin toiminnassa ja toimipisteverkostossa.

– Alkoholin käytön kulttuuri on muuttunut. Samalla poliisin kynnys säilöönottoihin on noussut. Jos säilöönotolle on muita vaihtoehtoja, niitä käytetään, komisario Aku Uusitalo Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa putka on aina käytössä Kuopion pääpoliisiasemalla. Lisäksi Iisalmen ja Varkauden poliisiasemilla on putkat, mutta Iisalmen aukiolot vaihtelevat.

Jos päihtynyt otetaan kiinni esimerkiksi Rautalammilla tai Tuusniemellä, hänet tuodaan Kuopioon.

– Varsinkin ensikertalainen nuori aikuinen toimitetaan mieluimmin muualle kuten kotiin tai kaverille, jos hänellä on jokin paikka, minne pääsee yöksi. Lisäksi häiriökäyttäytymisen hoitamisessa paikalta poistaminen on yleistynyt ja kiinnioton kynnys on noussut.

Vilkkaimmat viikonloput käsillä

Vaikka putkaan päätyy yhä harvempi, vilkkain putkasesonki alkaa tilastojen mukaan tällä viikolla ja kestää elokuun alkuun. Kesäviikonloppuina on paljon kesätapahtumia, lomasesonki on menossa ja helteinen terassikausikin hyydyttää väkeä.

Kuopion seudulla putkassa on täyttä esimerkiksi Suonenjoen Mansikkakarnevaalien ja Kuopion Rockcockin aikaan kaupungilta säilöön otetuista päihtyneistä.

Poliisipartio tekee turvallisuustarkastuksen ennen päihtyneen ottoa maijaan. Sitten ajetaan Kuopioon.

– Vartijat otamme henkilön vastaan ja teemme säilöönpanotarkastuksen, ylivartija Kaj Kronberg kertoo.

Muun muassa kännykkä, lompakko, avaimet, juomat ja tavarat taskuista kerätään lukittuun kaappiin. Kuopiossa on 16 putkakoppia säilöönottoa varten, joten niitä täytetään ensin yksi henkilö per koppi.

– Usein samaan tilaan joudutaan laittamaan toinen, joskus useampikin. Varalta täytyy pitää aina muutama koppi tyhjänä, jos säilöön tuodaan nainen tai paha häirikkö. Heidät on laitettava aina omiin koppeihinsa.

Kopissa on särkymätön vessapönttö, vesipiste ja muovitettu makuualusta.

– Kuopiossa on kymmenkunta peruskävijää, jotka ovat putkassa säännöllisesti.

Putkassa ollaan yleensä seuraavaan aamuun, enintään 24 tuntia kerralla.

Päihtyneissä on tapahtunut iso muutos, sillä vielä 10–15 vuotta sitten kaikki säilöönotetut olivat päihtyneitä alkoholista. Nykyään yleistä on sekakäyttö eli alkoholin lisäksi henkilö on käyttänyt lääkkeitä tai huumeita.

Putkalla on nähty ja kuultu kaikki mahdollinen. Yksi erikoisimmasta tilanteista oli, kun pitsalähetti tuli yllättäen putkalle tuomaan tilausta, josta vartijat eivät tienneet mitään. Yksi putkaan otetuista oli saanut salakuljetettua pienen kännykän selliinsä ja oli tilannut sieltä pitsaa.

Uusimmat

Kotimaa

Tänään saa liputtaa lapsen oikeuksille

Syksyn ylioppilaskokeiden tulokset julki tänään

Käräjillä kuullaan tänään Aarnion ex-alaista – syyttäjän mukaan miehen olisi pitänyt huolehtia tietolähteiden kirjaamisesta

Mies kuoli ulosajossa Ylivieskassa, auto törmäsi katto edellä isoon kuusenrunkoon

Tulli epäilee virolaisen nuuskan salakuljetusorganisaation kuljettaneen Suomeen 5  000 kiloa nuuskaa

Keskustassa myönnetään: Aluepolitiikassa pakko parantaa juoksua

122 peltipoliisin kameraa päällä nyt yhtä aikaa - Suonenjoella ja Kiuruvedellä räpsyy

Akavan hallitus saa vielä perata päätöksensä jättää Fjäderin luottamusäänestys järjestämättä

Pohjois-Koreasta loikannut kenraalin poika kertoo nuorten suhtautuvan välinpitämättömästi maan johtoon

Britanniassa vastustusta herättänyt Coca-Colan joulurekka tulee myös Suomeen ja Kuopioon – "Tämä ei ole mikään lasten tapahtuma"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.